VIDEO Un jurnalist din Moldova și-a dat foc la pașaportul rusesc în fața Ambasadei Rusiei
Full Article 3 minutes read

VIDEO Un jurnalist din Moldova și-a dat foc la pașaportul rusesc în fața Ambasadei Rusiei

Jurnalistul Ivan Sveatcenko, care este cetățean al Republicii Moldova și Federației Ruse, și-a dat foc pașaportului rusesc. S-a întâmplat, pe 16 februarie, în fața ambasadei Rusiei la Chișinău, în timpul manifestației organizate în memoria opozantului Alexei Navalnîi, despre moartea căruia au anunțat autoritățile de la Moscova.

Jurnalistul Ivan Sveatcenko a venit la ambasada rusă de la Chișinău pentru a comemora memoria lui Alexei Navalnîi. Acesta a depus flori, iar la un moment dat și-a incendiat chiar și pașaportul rusesc, în semn de protest față de decesul lui Navalnîi. Sveatcenko a declarat pentru jurnaliștii care au venit la sediul misiuni ruse să reflecteze manifestația că „noul președinte” al Rusie îi va oferi un alt pașaport. „Sper că Rusia va fi liberă. Anume despre asta vorbea Alexei Navalnîi”, a adăugat el.

Totodată, Ivan Sveatcenko s-a arătat sigur că Alexei Navalnîi a fost omorât de regimul de la Moscova.

Întrebat de corespondentul NM Denis Borșevici ce consecințe consideră că va avea mortea lui Navalnîi, Ivan Sveatcenko a declarat: „O întrebare foarte grea, nu știu. Cred că în martie, dacă Putin va fi viu, dacă nu-i în frigider, Putin va câștiga (alegerile prezidențiale – n. r.). Iar după inaugurarea din mai regimul va continua să lege mâinile tuturor și nimeni nu va mai putea rămâne neutru”.

Precizăm că zeci de persoane – cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse – s-au adunat în fața ambasadei ruse la Chișinău pentru a aduce un omagiu regretatului politician. Oamenii au adus flori, lumânări, dar și portretul lui Alexei Navalnîi. Unele persoane au venit și cu pancarte cu mesaje precum „Putin este un criminal”. Cei intervievați de presă au repetat într-un glas – Alexei Navalnîi a fost omorât de autoritățile ruse, în frunte cu Vladimir Putin.

***

Alexei Navalnîi, care era deținut într-o închisoare din Siberia, din motive politice, a fost declarat mort pe 16 februarie. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaya a venit cu o reacție în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, Germania, acolo unde a aflat despre vestea morții soțului său. Iulia Navalnaya a declarat că nu știe dacă să creadă informațiile furnizate de autoritățile ruse. Navalnaya a adăugat că, în cazul în care soțul său într-adevăr a decedat, președintele Rusiei și anturajul său, pe care i-a învinuit că l-au omorât, vor fi trași la răspundere.

Moartea lui Navalnîi a fost comentată, între timp, atât la Chișinău, cât și în întreaga lume. Liderii UE și politicienii moldoveni consideră că opozantul rus a fost omorât, iar de vină ar fi regimul de la Moscova, în frunte cu Vladimir Putin. Detalii – AICI. Mesaje au fost transmise inclusiv de președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Cei doi oficiali susțin că decesul lui Navalnîi este „o reamintire a opresiunii regimului asupra opoziției” și că Moldova, dar și întreaga lume, „trebuie să continue să reziste brutalității Kremlinului și să apere valorile democratice”.

Precizăm că Alexei Navalnîi avea doar 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: