Andrei Mardari / NewsMaker

Josep Borrell: Incidentele semnalate în regiunea transnistreană sunt dăunătoare securității R. Moldova

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a venit cu o declarație cu privire la recentele incidente din regiunea transnistreană. Oficialul declară că „UE este solidară cu Republica Moldova și își reiterează sprijinul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru regiunea transnistreană”.

„Incidentele semnalate în regiunea transnistreană a R. Moldova în ultimele zile sunt dăunătoare securității și stabilității R. Moldova. Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili să evite destabilizarea situației”, se arată în declarația lui Borell.

Totodată, oficialul a menționat că UE salută „reacțiile reținute din partea autorităților R. Moldova, care ajută la menținerea calmului în țară”.

„În scopul sprijinirii Republicii Moldova în abordarea impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, UE oferă un ajutor cuprinzător pentru a face față provocărilor imediate ale fluxului de refugiați și și-a intensificat sprijinul pe termen mediu pentru a întări reziliența generală a Moldovei”, a mai declarat oficialul.

***

Amintim că, în ultimele zile, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe incidente, calificate drept „atacuri teroriste”: s-a tras în sediul așa-numitului Minister al Securității de la Tiraspol, au fost scoase din uz două antene de transmisiune a emisiunilor din Rusia, situate în satul Maiak, a fost semnalată o explozie la aerodromul din Tiraspol și prezența unor drone pe teritoriul satului Cobasna, acolo unde se găsește depozitul de muniții, unul dintre cele mai mari din Europa de Est.

Autoritățile de facto de la Tiraspol au declarat cod roșu de alertă teroristă pentru 15 zile, fiind intensificate controalele mijloacelor de transport la punctele de intrare/ieșire din regiune. De asemenea, elevii învață online, iar parada de 9 mai a fost anulată.

Tiraspolul a acuzat Kievul că ar sta în spatele provocărilor. La rândul lor, autoritățile de la Kiev dau vina pe serviciile speciale de la Moscova.

Președinta R. Moldova Maia Sandu susține că, de fapt, provocările sunt organizate din interiorul regiunii, întrucât ar exista tensiuni între diferite grupuri interesate să controleze puterea din regiune.

Pe 28 aprilie, un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a avut o întrevedere cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Informația a fost confirmată pentru NM de către Președinția Republicii Moldova.

Confirmăm că un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, si din care face parte și consilierul prezidențial Dorin Recean, a avut o întâlnire cu Vadim Krasnoselski. Discuția a vizat situația curentă de securitate din regiune”, ne-au spus reprezentanții Președinției. Informația despre întâlnirea unei delegații din care face parte și ex-ministrul de Interne Dorin Recean, în prezent consilier prezidențial, a apărut, în jurul orei 18:00, pe canalele de Telegram anonime, care reflectă situația din regiunea transnistreană.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Concurs pentru funcția de judecător, cu un singur candidat: CSM invită publicul să-și spună părerea

Un singur candidat s-a înscris la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Ion Malanciuc, magistrat la Judecătoria Criuleni, detașat temporar la Curtea Supremă de Justiție. Într-o notă informativă publicată pe 19 iunie, CSM a solicitat opinia publicului cu privire la candidatura lui Malanciuc și a stabilit termenul limită pentru transmiterea observațiilor: 23 iunie.

„Această etapă este importantă pentru a asigura un proces corect, transparent și bazat pe participarea publicului”, precizează CSM.

Judecător din 2011, Ion Malanciuc este cunoscut pentru instrumentarea unor dosare de rezonanță, printre care și cauza denumită generic „kuliok”, în care este vizat fostul președinte și liderul socialiștilor Igor Dodon.

În scrisoarea de motivare, magistratul a precizat că participă la concurs „dintr-o convingere profundă privind rolul esențial al Curții Constituționale în arhitectura statului de drept”.

„În contextul unor provocări majore pentru ordinea constituțională, este esențial ca în componența Curții să se regăsească judecători cu o viziune clară asupra valorilor constituționale, cu integritate ireproşabilă şi cu o solidă experiență juridică. Sunt motivat să contribui, prin experiența mea judiciară şi academică, la consolidarea autorității Curții Constituționale ca instituție fundamentală în garantarea supremației Constituției. Cred cu tărie că echilibrul, obiectivitatea şi angajamentul meu față de principiile constituționale pot aduce valoare adăugată activității Curții şi pot servi interesului public”, a declarat Ion Malanciuc.

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: