Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a venit cu o declarație cu privire la recentele incidente din regiunea transnistreană. Oficialul declară că „UE este solidară cu Republica Moldova și își reiterează sprijinul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru regiunea transnistreană”.
„Incidentele semnalate în regiunea transnistreană a R. Moldova în ultimele zile sunt dăunătoare securității și stabilității R. Moldova. Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili să evite destabilizarea situației”, se arată în declarația lui Borell.
Totodată, oficialul a menționat că UE salută „reacțiile reținute din partea autorităților R. Moldova, care ajută la menținerea calmului în țară”.
„În scopul sprijinirii Republicii Moldova în abordarea impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, UE oferă un ajutor cuprinzător pentru a face față provocărilor imediate ale fluxului de refugiați și și-a intensificat sprijinul pe termen mediu pentru a întări reziliența generală a Moldovei”, a mai declarat oficialul.
***
Amintim că, în ultimele zile, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe incidente, calificate drept „atacuri teroriste”: s-a tras în sediul așa-numitului Minister al Securității de la Tiraspol, au fost scoase din uz două antene de transmisiune a emisiunilor din Rusia, situate în satul Maiak, a fost semnalată o explozie la aerodromul din Tiraspol și prezența unor drone pe teritoriul satului Cobasna, acolo unde se găsește depozitul de muniții, unul dintre cele mai mari din Europa de Est.
Autoritățile de facto de la Tiraspol au declarat cod roșu de alertă teroristă pentru 15 zile, fiind intensificate controalele mijloacelor de transport la punctele de intrare/ieșire din regiune. De asemenea, elevii învață online, iar parada de 9 mai a fost anulată.
Tiraspolul a acuzat Kievul că ar sta în spatele provocărilor. La rândul lor, autoritățile de la Kiev dau vina pe serviciile speciale de la Moscova.
Președinta R. Moldova Maia Sandu susține că, de fapt, provocările sunt organizate din interiorul regiunii, întrucât ar exista tensiuni între diferite grupuri interesate să controleze puterea din regiune.
Pe 28 aprilie, un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a avut o întrevedere cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Informația a fost confirmată pentru NM de către Președinția Republicii Moldova.
„Confirmăm că un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, si din care face parte și consilierul prezidențial Dorin Recean, a avut o întâlnire cu Vadim Krasnoselski. Discuția a vizat situația curentă de securitate din regiune”, ne-au spus reprezentanții Președinției. Informația despre întâlnirea unei delegații din care face parte și ex-ministrul de Interne Dorin Recean, în prezent consilier prezidențial, a apărut, în jurul orei 18:00, pe canalele de Telegram anonime, care reflectă situația din regiunea transnistreană.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.