Judecătoarea CSJ, Mariana Ursachi, nu a trecut evaluarea Comisiei Vetting

Judecătoarea Mariana Ursachi (fostă Pitic) de la Curtea Supremă de Justiție nu a trecut evaluarea Comisiei Vetting, fiind respinsă pe motiv de neconformitate cu criteriile de integritate. Conform raportului emis de Comisie, Ursachi nu a participat la mai multe audieri în care i-au fost aduse la cunoștință îndoielile legate de integritatea sa.

Comisia Vetting a recomandat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca judecătoarea Ursachi să nu promoveze evaluarea externă, precizând că nu îndeplinește criteriile de integritate.

„Această evaluare încheie analiza judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție aflați în funcție la data intrării în vigoare a legii privind vettingul CSJ. În continuare, Comisia Vetting va evalua candidații pentru funcțiile vacante din cadrul CSJ, pentru a asigura ocuparea completă a posturilor.

Procesul de evaluare a judecătoarei Ursachi a inclus o analiză detaliată a integrității sale financiare și etice, acoperind o perioadă de până la 12 ani în ce privește respectarea regimului fiscal și a normelor de declarare a averii și intereselor. Comisia a verificat sursele de venit și modul de dobândire și întreținere a bunurilor deținute, iar la nivel etic, a analizat comportamentele arbitrare și posibile conflicte de interese incompatibile cu funcția de judecător”, se menționează în comunicatul de presă.

Deși invitată în repetate rânduri la audieri, judecătoarea Ursachi nu s-a prezentat, iar Comisia a fost nevoită să finalizeze evaluarea pe baza informațiilor deja obținute.

Finalizarea evaluării Marianei Ursachi marchează încheierea procesului de verificare a tuturor judecătorilor Curții Supreme de Justiție care se aflau în funcție la momentul intrării în vigoare a legii privind vettingul. Menționăm că în procesul de evaluare ar fi trebuit să participe cinci judecători activi ai Curții Supreme de Justiție. Totuși, judecătorii Tamara Chișca-Doneva și Ion Guzun și-au depus demisia. Singura care a trecut cu succes evaluarea este Aliona Miron, în timp ce Mariana Ursachi și Anatolie Țurcan nu au promovat.

În cazul în care CSM va confirma concluzia Comisiei, Ursachi nu doar că va fi demisă din funcție, dar va fi și lipsită de pensia specială și de compensațiile financiare care sunt acordate judecătorilor care părăsesc sistemul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Republica Moldova va face stocuri de gaz pentru sezonul rece. ANRE a aprobat cantitățile

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis că, până la 1 noiembrie, vor fi făcute stocuri de gaz, în volum de 145 374,710 mii m³, pentru sezonul rece 2025-2026. S-a întâmplat la ședința din 18 iulie, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri cu privire la sectorul gazelor din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ANRE, a fost aprobat tariful reglementat pentru serviciul de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare de intrare/ieșire unde S.R.L. „Vestmoldtransgaz” oferă capacitate condiționată, stabilit în cuantum de 277,26 lei pentru 1000 m³/h sau 26,26 lei/MWh/h. „Acest produs va spori atractivitatea utilizării sistemului de transport de către traderi, în vederea valorificării coridorului transbalcanic și a tranzitului de gaze naturale spre Ucraina”, a precizat ANRE.

Totodată, în scopul executării prevederilor Legii nr. 152/2025 prin care a fost modificată Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, conform căreia au fost stabilite ANRE-ului anumite responsabilități noi, Consiliul de Administrație a aprobat mai multe hotărâri, și anume:

Au fost stabilite pragurile de consum anual pentru clasificarea consumatorilor noncasnici, după cum urmează:

  • consumatori noncasnici mici – până la 10 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mijlocii – între 10 000 și 100 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mari – peste 100 000 m³/an.

De asemenea, a fost aprobată cantitatea totală de gaze naturale ce urmează a fi stocată până la 1 noiembrie 2025 pentru perioada rece a anilor 2025-2026, în volum de 145 374,710 mii m³, echivalentul a 1 534 873,458 MWh, precum și lista furnizorilor obligați să instituie stocuri de gaze naturale și cantitățile aferente fiecăruia. „Până la 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații privind cantitatea de gaze naturale stocată, dacă aceasta este creată și menținută direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi, precum și rutele de livrare la frontiera Republicii Moldova”, a menționat ANRE.

Compania „Chișinău-gaz” a fost desemnată, pentru o perioadă de cinci ani, în calitate de entitate de reconciliere, responsabilă de efectuarea și primirea plăților compensatorii de egalizare către și de la operatorii sistemelor de distribuție. „Tarifele uniforme pentru serviciul de distribuție vor reduce impedimentele furnizorilor din piața nereglementată de a furniza gaze naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sporind astfel gradul de liberalizare a pieței”, a spus ANRE.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: