Facebook/Igor Dodon

Dodon amenință judecătorii. Pentru dosare pierdute, ar putea rămâne fără case și mașini

Președintele Igor Dodon propune ca banii pe care trebuie să îi achite Republica Moldova în urma condamnărilor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) să fie obținuți din contul averii judecătorilor care au emis deciziile respective. Declarația a fost făcută în cadrul unui fragment dintr-o nouă ediție a emisiunii „Președintele răspunde”, care va fi difuzată vineri, 21 februarie.  

„Haideți să vedem ce judecători au luat decizia respectivă. Ei sunt. Și acestor judecători – de confiscat toate activele, în contul statului. 70 de milioane de pus pe dânșii, pe dânșii, pe soacră pe cine mai scriu ei apartamentele și mașinile – pe amante și așa mai departe. Haideți să ne clarificăm, haideți să facem un mecanism”, menționează șeful statului într-un fragment dintr-o nouă ediție a emisiunii pe youtube „Președintele răspunde”, care va fi difuzată vineri.

Amintim că, în cadrul ședinței din 19 februarie a guvernului, premierul Ion Chicu a solicitat să fie făcute rectificări la bugetul de stat pentru anul curent, astfel încât finanțarea pentru sistemul judecătoresc în 2020 să fie redusă cu 70 de milioane de lei. Banii respectivi ar urma să fie achitați de către Republica Moldova ca urmare a unei decizii CEDO, pronunțate în 2011, privind achitarea de despăgubiri foștilor acționar ai casei de comerț „Gemenii”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters

Zelenski a introdus în Rada Supremă un nou proiect de lege privind instituțiile anticorupție pe fundalul protestelor

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat pe 24 iulie că a aprobat textul unui nou proiect de lege privind activitatea Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Specializat Anticorupție (SAP). În ultimele două zile, la Kiev și în alte orașe au avut loc proteste împotriva legii adoptate recent, care limitează independența acestor instituții.

Am aprobat textul proiectului de lege care garantează o consolidare reală a sistemului de ordine publică din Ucraina, independența organelor anticorupție și protecția fiabilă a sistemului de ordine publică împotriva oricărei influențe sau intervenții rusești. Textul este echilibrat”, a scris președintele Zelenski pe canalul său de Telegram.

Potrivit BBC, câteva ore mai târziu documentul a fost înregistrat în Rada Supremă. Conform proiectului de lege, procurorul general și adjuncții săi nu vor avea dreptul să dea indicații detectivilor NABU, procurorilor SAP sau să le împiedice activitatea.

Proiectul mai prevede testarea cu poligraful a angajaților NABU care au acces la informații clasificate și interdicția de a părăsi țara în timp ce legea marțială este în vigoare (cu excepția deplasărilor în interes de serviciu).

În plus, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, Serviciul de Securitate al Ucrainei va trebui să verifice angajații Biroului Național Anticorupție, ai Parchetului Specializat Anticorupție, ai Poliției Naționale și ai altor instituții care au acces la informații clasificate, în vederea identificării eventualelor acțiuni în interesul Rusiei.

Amintim că, pe 22 iulie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat un proiect de lege care acorda procurorului general al țării dreptul de supraveghere asupra Biroului Național Anticorupție al Ucrainei și asupra Parchetului Specializat Anticorupție. La Kiev și în alte câteva orașe din Ucraina au avut loc proteste de amploare. Uniunea Europeană și-a exprimat nemulțumirea față de acest document.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: