Twitter/AFP News Agency

Jurnalistul AFP ucis în Ucraina: Franța a deschis anchetă pentru crimă de război

O anchetă cu privire la o crimă de război a fost deschisă pe 10 mai în Franța, după ce jurnalistul Agence France-Presse (AFP) Arman Soldin a fost ucis în urma unui atac cu rachete în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT), relatează Digi24.

Această anchetă – încredinţată jandarmilor de la Oficiul Central de luptă împotriva crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război (OCLCH) – vizează să stabilească circumstanţele morţii jurnalistului.

Arman Soldin, un jurnalist francez născut la Sarajevo, coordonatorul video al AFP în Ucraina, a fost ucis pe 9 mai, la vârsta de 32 de ani, într-o salvă de rachete de tip Grad.

El făcea parte dintr-o echipă de cinci reporteri AFP care însoţea militari ucraineni pe frontul cel mai activ în război, în apropiere de Ceasiv Iar, o localitate ucraineană situată în apropiere de Bahmut, vizată zilnic de către forţe ruse.

Parchetul Naţional francez Antiterorist este competent în domeniul crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război, menționează sursa.

Se precizează că începând cu 2022, Parchetul a deschis cel puţin şapte anchete cu privire la posibile crime de război, comise în principal în februarie şi martie 2022, împotriva unor francezi. Între aceşti francezi se află Pierre Zakrzewski, un cameraman francezo-irlandez de la Fox News, ucis la 14 martie 2022 la Horenka, la nord-vest de Kiev, într-un atac asupra vehiculului la bordul căruia se afla, şi Frédéric Leclerc-Imhoff, un jurnalist BFMTV, ucis la 30 mai, în timp ce urmărea o misiune umanitară în estul Ucrainei.

Un procuror francez s-a dus, din 12 până 16 septembrie, în regiunea Kiev, însoţit de o echipă de la PNAT, OCLCH şi Institutul de Cercetare Criminalistică al Jandarmeriei Naţionale franceze.

Potrivit publicației Suspilne, Arman Soldin este al 10-lea jurnalist care a murit în războiul din Ucraina.

Pe 10 mai, Kremlinul a îndemnat la elucidarea „circumstanţelor” morţii jurnalistului Arman Soldin.

„Trebuie să înţelegem circumstanţele morţii acestui jurnalist”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, îndemnând să „nu fie luate de bune” afirmaţiile ucrainene care i-au declarat pe ruşi autorii bombardamentului mortal. „Nu putem decât să fim întristaţi în legătură” cu moartea jurnalistului AFP în Ucraina, a adăugat Peskov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: