vice.com

„Justiția televizată a revenit”. Bașcanul Găgăuziei comentează cazul lui Dodon

Politicienii din Republica Moldova nu au învățat cultură politică și curtoazie, a spus bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, făcând referire la acuzațiile aduse fostului președinte al Moldovei Igor Dodon și plasarea acestuia în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Vlah a spus că a avut întotdeauna o atitudine proastă față de „justiția televizată”, scrie Gagauzinfo.md.

„Acum avem impresia că am revenit la vremurile lui Plahotniuc, când procurorii lucrau pentru interesele unui partid politic și erau angajați în represalii împotriva opoziției și a oponenților”, a spus Vlah.

Bașcanul a subliniat că diferitele pături ale societății au atitudini diferite față de fostul președinte al țării, dar numai o instanță îi poate dovedi vinovăția.

„Linia roșie de aici este o forță care vrea să arate că domnul Dodon este vinovat, vrea să-l arate vinovat și jignit”, a adăugat bașcanul.

Continuând subiectul, Irina Vlah a afirmat că, în calitate de fost șef al statului, Igor Dodon trebuie respectat și a numit „scenariul” ales pentru el „eronat și criminal”.
„Același scenariu a fost aplicat domnului Stoianoglo”, a spus Irina Vlah.

Amintim că pe 24 mai, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc. În dosarul «despre sacoșă» este vizat nu doar Dodon, ci și intermediarii.

Pe 26 mai, Dodon a fost plasat în arest preventiv la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii au spus că vor contesta în judecată decizia, insistând că fostul șef de stat trebuie să stea la Penitenciarul nr.13.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: