Kievul cere Moscovei lista copiilor ucraineni, scoși din țară după 24 februarie 2022 și duși în Rusia
Full Article 2 minutes read

Kievul cere Moscovei lista copiilor ucraineni, scoși din țară după 24 februarie 2022 și duși în Rusia

Ucraina cere Rusiei să-i fie oferită lista copiilor ucraineni, scoși din țară după 24 februarie 2022 și duși în Rusia sau pe teritoriile ocupate de Federația Rusă. Mai exact, partea ucraineană se referă la copii orfani sau lipsiți de îngrijire părintească. 

Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk, ministru pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, s-a adresat în acest sens comisarului rus pentru drepturile copilului din Rusia Maria Lvova-Belova, dar și comisarului pentru drepturile omului din Federația Rusă Tatiana Moskalkova.

Vereșciuk a cerut să fie predată Ucrainei lista copiilor ucraineni, care au fost scoși din țară după 24 februarie 2022 și duși în Rusia sau pe teritoriile ocupate de Federația Rusă.

Apelul a fost publicat în limba rusă. Se menționează că partea ucraineană vrea lista copiilor orfani sau lipsiți de îngrijirea părintească.

Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională cu sediul la Haga a emis mandat internațional de arest pentru comisarul pentru drepturile copilului din Rusia Maria Lvova-Belova și președintele rus Vladimir Putin, care sunt suspecți de scoaterea ilegală din Ucraina a minorilor și introducerea lor pe teritoriul Rusiei. 

Peste 32 000 de orfani ucraineni se află în regiunile anexate de Rusia. Cel puțin aceasta arată datele prezentate într-un raport publicat de Human Rights Watch. Copiii ar fi plasat în aproximativ 100 de orfelinate din Ucraina, teritorii ocupate de Rusia.

În februarie 2023, postul de televiziune „Dojdi”, declarat agent străin în Rusia, a realizat un reportaj despre copiii-orfani ucraineni, care au fost luați de pe teritoriile ocupate de ruși din Ucraina și repartizați în instituțiile rusești. Potrivit jurnaliștilor, copiii sunt forțați să asculte declarațiile de presă ale purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării Igor Konașenkov. Totodată ar fi impuși să efectueze lumânări pentru armata rusă, să participe la spectacole militare, de asemenea sunt învățați să manevreze automate Kalașnikov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: