Kirkorov și Baskov ar putea fi lipsiți de titlurile onorifice acordate de Chișinău, după ce au cântat pentru Șor la Moscova. Demers
Full Article 2 minutes read

Kirkorov și Baskov ar putea fi lipsiți de titlurile onorifice acordate de Chișinău, după ce au cântat pentru Șor la Moscova. Demers

Partidul Național Moldovenesc (PNM) cere retragerea titlurilor onorifice acordate interpreților ruși Filip Kirkorov și Nikolai Baskov de foștii președinți ai țării Igor Dodon și Vladimir Voronin. Un demers în acest sens a fost înaintat președintei țării, Maia Sandu, anunță liderul formațiunii politice, Dragoș Galbur. Solicitarea vine după ce cei doi artiști au cântat la evenimentul organizat de oligarhul fugar Ilan Șor, la Moscova, pe 21 aprilie.

PNM declară că acțiunile celor doi artiști rus ar contraveni principiilor care stau la baza acordării distincțiilor naționale, cum ar fi consolidarea relațiilor culturale respectând suveranitatea și integritatea națională.

„Participarea acestora la eveniment a generat indignare în rândul cetățenilor moldoveni și a ridicat semne de întrebare cu privire la compatibilitatea între titlurile onorifice conferite acestora și valorile promovate de Republica Moldova. (…) Această inițiativă arată că Republica Moldova nu tolerează asocieri cu entități sau persoane care subminează și atentează la securitatea națională”, a scris Dragoș Galbur pe rețelele de socializare.

Amintim că interpretul rus Filip Kirkorov s-a ales cu titlul „Artist al Poporului” în 2018. Distincția a fost oferită prin decret prezidențial, semnat de fostul președinte socialist Igor Dodon. Interpretul Nicolae Baskov a primit titlul de „Maestru în Artă” în 2007. Distincția a fost conferită atunci de fostul președinte comunist Vladimir Voronin.

***

Amintim că oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv în 2023 la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, se ascunde de justiţia din Republica Moldova. În prezent, el se află în Rusia, unde a ajuns din Israel. Pe 21 aprilie, Șor a anunțat crearea blocul politic „Victorie”, al cărui scop declarat este „să unească opoziția pro-rusă împotriva guvernării proeuropene de la Chişinău”. Șor a anunțat atunci că formațiunea va participa la alegerile prezidențiale şi referendumul din toamna acestui an din Moldova.

La eveniment au fost prezenți liderii mai multor partide de opoziție din țară, afiliate lui Șor, deputați din echipa oligarhului fugar, precum și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov. Pentru invitații oligarhului fugar au cântat, în limba română, Filip Kirkorov și Nicolae Baskov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: