Colaj NM

„Книга жалоб – o moștenire sovietică”. Alaiba spune că registrul nu protejează consumatorii și va fi eliminat 

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba susține că registrul de reclamații, obligatoriu în Moldova, va fi înlăturat. Potrivit oficialului, registrul ar fi „util doar pentru un inspector care vrea să te hărțuiască și să stoarcă mită din tine”. În plus, Alaiba spune că în Europa „așa practică învechită nu vezi”. „Acum avem sistem de petiționare, inclusiv electronic”, a precizat ministrul. 

„Demult n-am povestit despre legi aiurea. Azi despre „Книга жалоб” (registrul de reclamații). O altă moștenire sovietică pe care încă nu am aruncat-o la gunoi. În anul 2023 „Книга жалоб” este obligatorie în Moldova pentru zeci de mii de companii care interacționează cu consumatorii”, susține ministrul.

El mai spune că potrivit legii, acest registru trebuie ținut la un loc vizibil.

„Acest registru trebuie procurat de la „Editura Statistica”, el „trebuie șnuruit și autentificat prin aplicarea ștampilei și semnăturii reprezentantului autorității administrației publice locale”. O să eliminăm „Книга жалоб” în următorul pachet de legi pe care îl pregătim. Kniga jalob este o moștenire sovietică, de pe timpurile când nu era nici internet și nici petițiile nu erau încurajate”, comunică Alaiba.

Potrivit ministrului acum registrul este o simplă formalitate – „util doar pentru un inspector care vrea să te hărțuiască și să stoarcă mită din tine”.

„Kniga jalob nu aduce nici o plus-valoare protecției consumatorului. Acum avem sistem de petiționare, inclusiv electronică. În loc să scrii o reclamație într-un registru semi-mort ținut de companie, ai mai mari șanse să fii auzit dacă scrii direct la o instituție a statului. În Europa așa practică învechită nu vezi. Și Ucraina demult a eliminat aceste registre sovietice”, adaugă ministrul.

Alaiba mai spune că „nici nu este responsabilitatea antreprenorului să ducă evidența plângerilor consumatorilor”: „Pentru asta există instituții ale statului să ducă evidența, dacă au nevoie de ea”.

Ministrul declară că în 2022 au fost 86 petiții și sesizări referitoare la gestionarea registrului de reclamații, 65 din care de la primărie, privind lipsa registrului de reclamații. „Iar eu presupun că numărul cazurilor în care s-a dat mită fără să se ajungă la amenzi oficiale este de sute de ori mai mare”, a conchis ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Скриншот

Criptomonedele ar putea fi legalizate complet până în 2026. Deputat PAS: „Vor fi accesibile ca în UE”

Până în 2026, în Republica Moldova se intenționează legalizarea completă a criptomonedelor și elaborarea unui cadru juridic clar pentru utilizarea acestora. Anunțul a fost făcut de deputatul partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Dorian Istratii, în cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”.

Potrivit deputatului, modificările vor fi adoptate în baza regulamentului european MiCA (Markets in Crypto-Assets), care a intrat în vigoare în Uniunea Europeană în decembrie 2024.

„În 2026 trebuie să soluționăm această problemă și să legalizăm acest activ, pentru că oamenii oricum îl cumpără”, a declarat Istratii.

În prezent, operațiunile cu criptomonede în Moldova sunt complicate: pentru achiziționarea activelor digitale este necesară deschiderea unui cont bancar special, monitorizat.

„Acest lucru complică procesul și nu toate băncile au fost inițial pregătite să deschidă astfel de conturi. Există riscuri: off-shore-uri pentru cumpărarea voturilor la alegeri, finanțarea terorismului și alte scheme ilegale. Toate acestea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. De aceea, băncile se confruntă cu dificultăți reale în acest context”, a explicat deputatul.

Istratii a precizat că noua lege va simplifica regulile pentru utilizarea criptomonedelor, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile bancare. Autoritățile lucrează la modificări împreună cu Serviciul de combatere a spălării banilor, Banca Națională și Serviciul de Informații și Securitate.

„La nivel global, tehnologia blockchain este încă subestimată. Cred că are un viitor, dar doar atunci când va fi reglementată clar”, a adăugat deputatul.

Potrivit lui Istratii, odată cu intrarea în vigoare a legii, operațiunile cu criptomonede în Moldova vor deveni „mai accesibile și mai transparente – ca în Uniunea Europeană și România”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: