„Книга жалоб – o moștenire sovietică”. Alaiba spune că registrul nu protejează consumatorii și va fi eliminat 
Full Article 2 minutes read

„Книга жалоб – o moștenire sovietică”. Alaiba spune că registrul nu protejează consumatorii și va fi eliminat 

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba susține că registrul de reclamații, obligatoriu în Moldova, va fi înlăturat. Potrivit oficialului, registrul ar fi „util doar pentru un inspector care vrea să te hărțuiască și să stoarcă mită din tine”. În plus, Alaiba spune că în Europa „așa practică învechită nu vezi”. „Acum avem sistem de petiționare, inclusiv electronic”, a precizat ministrul. 

„Demult n-am povestit despre legi aiurea. Azi despre „Книга жалоб” (registrul de reclamații). O altă moștenire sovietică pe care încă nu am aruncat-o la gunoi. În anul 2023 „Книга жалоб” este obligatorie în Moldova pentru zeci de mii de companii care interacționează cu consumatorii”, susține ministrul.

El mai spune că potrivit legii, acest registru trebuie ținut la un loc vizibil.

„Acest registru trebuie procurat de la „Editura Statistica”, el „trebuie șnuruit și autentificat prin aplicarea ștampilei și semnăturii reprezentantului autorității administrației publice locale”. O să eliminăm „Книга жалоб” în următorul pachet de legi pe care îl pregătim. Kniga jalob este o moștenire sovietică, de pe timpurile când nu era nici internet și nici petițiile nu erau încurajate”, comunică Alaiba.

Potrivit ministrului acum registrul este o simplă formalitate – „util doar pentru un inspector care vrea să te hărțuiască și să stoarcă mită din tine”.

„Kniga jalob nu aduce nici o plus-valoare protecției consumatorului. Acum avem sistem de petiționare, inclusiv electronică. În loc să scrii o reclamație într-un registru semi-mort ținut de companie, ai mai mari șanse să fii auzit dacă scrii direct la o instituție a statului. În Europa așa practică învechită nu vezi. Și Ucraina demult a eliminat aceste registre sovietice”, adaugă ministrul.

Alaiba mai spune că „nici nu este responsabilitatea antreprenorului să ducă evidența plângerilor consumatorilor”: „Pentru asta există instituții ale statului să ducă evidența, dacă au nevoie de ea”.

Ministrul declară că în 2022 au fost 86 petiții și sesizări referitoare la gestionarea registrului de reclamații, 65 din care de la primărie, privind lipsa registrului de reclamații. „Iar eu presupun că numărul cazurilor în care s-a dat mită fără să se ajungă la amenzi oficiale este de sute de ori mai mare”, a conchis ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: