„L-am întrebat atunci pe ministrul de Externe dacă e treaba mea”. Consiliul pentru egalitate, despre „discriminarea” semnalată de Ambasada Rusiei
Full Article 3 minutes read

„L-am întrebat atunci pe ministrul de Externe dacă e treaba mea”. Consiliul pentru egalitate, despre „discriminarea” semnalată de Ambasada Rusiei

Președintele Consiliului pentru egalitate, Ian Feldman, a fost întrebat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 23 iunie, detalii despre îngrijorarea semnalată de Ambasada Rusiei, în martie 2022, la scurt timp după atacul Rusiei asupra Ucrainei, privind „creșterea numărului de discriminare a cetățenilor ruși, precum și a celor vorbitori de rusă”. Feldman a precizat că s-a consultat în acea perioadă cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu și a ajuns la concluzia că nu este responsabilitatea Consiliului să discute cu misiunile diplomatice.

Președintele Consiliului pentru egalitate Ian Feldman a prezentat în plenul parlamentului Raportul general privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova în anul 2022. La sesiunea întrebări-răspunsuri, deputatul PAS Mihail Druță a amintit despre declarația publicată, în martie 2022, de Ambasada Rusiei în Republica Moldova, care semnala în acel moment „creșterea numărului de cazuri de discriminare a cetățenilor ruși, precum și a celor vorbitori de rusă” și chiar presupuse cazuri de agresiune.

Feldman a precizat că s-a consultat atunci cu ministrul de Externe despre felul cum ar trebui să reacționeze Consiliul pentru egalitate.

Noi de obicei primim plângeri de la cetățeni simpli. Foarte rar și pot să le numesc pe degete, când plângerile la Consiliu au fost depuse din considerente politice. În primul rând, în acea perioadă, Consiliul a fost implicat în asistența refugiaților mai mult decât urmărirea declarațiilor. Dar am văzut declarația și am publicat un comunicat de presă, în care am precizat că în R. Moldova există un organ abilitat – Consiliul pentru egalitate, care s-a dovedit a fi eficient și receptiv la plângerile legate de minoritățile etnice și lingvistice și vă rog să vă adresați.

În R. Moldova există o singură instituție care duce politica externă – MAEIE. Nu este sarcina mea să comunic cu ambasadele, ci cu populația, cu toți oamenii care se află pe teritoriul R. Moldova. Asta am făcut: i-am informat că noi avem mecanisme naționale recunoscute, și la nivel european, și de ONU și acești cetățeni pot să se adreseze, folosind acest mecanism, fără a mă implica în politica externă. M-am consultat atunci cu ministrul de Externe și am întrebat dacă în general e treaba mea și el a spus, firesc, că „este treaba pe teritoriul R. Moldova, cu țările străine – noi”. Și eu am urmat acest sfat”.
Ian Feldman, președintele Consiliului pentru Egalitate

Amintim că sute de oameni au reacționat la adresarea publicată de Ambasada Rusiei în R. Moldova către cetățenii și „compatrioții” ruși, cu îndemnul de a semnala orice caz de discriminare. Mesajul a adunat peste 1,5 mii de comentarii în prima zi de la publicare. Majoritatea persoanelor au scris că nu se simt discriminate în Republica Moldova și le-au sugerat diplomaților să se ocupe de oamenii discriminați în Federația Rusă.

Și președinta Maia Sandu a comentat atunci mesajul Ambasadei Rusiei. Șefa statului a dat asigurări că toți cetățenii Republicii Moldova sunt în siguranță, indiferent de limba pe care o vorbesc. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că nu a fost înregistrată nicio plângere pe motiv de discriminare, mai ales pe criterii de apartenență etnică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: