parlament.md

„L-ați felicitat pe Georgescu, nu am înțeles cum se leagă cu discursul vostru anti-fascist”. Replici între Perciun și Caraman la Parlament

Discuții aprinse între deputata comunistă Diana Caraman și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la ședința Parlamentului din 13 martie. Parlamentara a declarat că noul manual „Istoria românilor și universală” pentru clasa a XII-a, care a provocat un scandal în societate din cauza conținutului său, ar justifica fascismul. În replică, Dan Perciun i-a spus, ironic, că nu înțelege discursul anti-fascist pe care-l promovează opoziția, având în vedere susținerea pe care unii reprezentanți ai forțelor politice opozante din țară au arătat-o pentru Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale din România, cercetat penal pentru infracțiuni legate de fascism.

Dan Perciun a venit în plenul Parlamentului în contextul examinării moțiunii de cenzură asupra activității Ministerului Educației și Cercetării, care a fost înaintată de fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

În cadrul sesiunii întrebări-răspunsuri, deputata comunistă Diana Caraman a abordat subiectul cu privire la noul manual „Istoria românilor și universală” pentru clasa a XII-a, despre care a spus că nu ar reda rolul lui Ion Antonescu în crimele împotriva evreilor din Basarabia și ar justifica fascismul. Parlamentara l-a întrebat pe ministrul Educației de ce, în contextul în care manualul respectiv a fost trimis pentru analiză la Yad Vashem – Memorialul Victimelor Holocaustului din Israel, nu a fost retras din programul școlar.

Ce ține de regimurile fasciste, pe noi tare ne-a surprins ambiguitatea pe care voi o aveți în raport cu exponenții unor perspective neo-naziste, fasciste ale momentului. Am văzut că l-ați felicitat pe dl. Călin Georgescu cu rezultatele fantastice în România. Nu prea am înțeles cum asta se leagă cu discursul vostru anti-fascist. Eu mă refer la voi, așa, în comun, că sunteți toți de-o mamă. Bine, sunt nuanțe. Nu pot să nu remarc mesajul laudativ în adresa liderei AfD din Germania. Un partid de natură neo-nazistă evidentă, cu saluturi și retorică, felicitat activ de dl. Dodon. (…)

Și tot aici, pe o notă mult mai serioasă deja: atitudinea voastră față de Ucraina. Nimic nu denotă ipocrizia de care dați dovadă decât poziționarea față de Ucraina. Pentru că ceea ce este acolo, este o tentativă de eradicare a poporului ucrainean – obiectiv enunțat foarte clar de către Kremlin și reluat foarte activ de către propagandiștii de acolo. Ăsta este fascismul modern cu care voi vă asociați, îl susțineți și promovați. Până o să vă duceți la fiecare forum și o să vă închinați la fiecare invitație la Moscova, să vorbiți despre condamnare fascismului este absolut ipocrit.

Poziția noastră pe acest subiect, eu v-am enunțat-o și ea este foarte categorică: nu există nicio justificare pentru regimurile naziste, fasciste și comuniste, care au îngropat din porniri ideologice milioane de oameni, fie că i-au exterminat pe criterii de clasă, fie că i-au exterminat pe criterii de etnie”, i-a replicat Dan Perciun.

Ulterior, ministrul a declarat că în manualul de istorie sunt descrise crimele din Basarabia care au avut loc la ordinul regimului Antonescu.

Putea fi acordat, cu siguranță, mai mult spațiu, dar acest manual are mult mai multă informație despre aceste crime. Și eu v-am spus că după ce vine avizul, în special de la Yad Vashem, pentru că asta este pentru noi o autoritate, nu părerea dvs în Parlamentul Republicii Moldova, n-aveți pregătirea necesară în calitate de istoric ca să vă expuneți… După care noi avem toată deschiderea să edităm, poate, un capitol suplimentar la toate manualele despre depotări, holocaust, foamete și să oferim suficientă informație despre toate aceste tragedii umane care s-au petrecut pe teritoriul Basarabiei, la indicația diverselor regimuri”, a adăugat el.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: