La Universitatea din Taraclia au fost admiși în prima etapă doar 15 candidați. Explicațiile ministrului Educației
Full Article 3 minutes read

La Universitatea din Taraclia au fost admiși în prima etapă doar 15 candidați. Explicațiile ministrului Educației

La Universitatea din Taraclia au fost admiși în prima etapă doar 15 candidați. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală. Oficialul a precizat în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova că acest număr mic ar fi cauzat de spectrul de specialități oferit de această instituție de învățământ.

„Este un număr foarte mic de studenți înmatriculați. Spectrul de specialități (n.red ar fi cauza) care este oferit, și, iarăși niciodată Universitatea din Taraclia nu a avut un număr așa mare de studenți. În total avem 177 de studenți”, a spus ministrul.

Totodată, Topală a dat asigurări că autoritățile vor lucra pentru ca universitatea să poată oferi tinerilor din Taraclia studii de calitate.

Întrebat cine își asumă cheltuielile instituției, ministrul a specificat că toate universitățile sunt la autonomie financiară, însă cea din Taraclia este susținută și de Bulgaria.

„Universitățile sunt la autonomie financiară, noi repartizăm finanțele în baza unei formule aprobată prin hotărâre de guvern și ea prevede câteva categorii de finanțări în funcție de numărul de studenți și valoare pentru instruirea studenților. O parte din bani se dau pe criteriile de performanță și o altă parte se dau pentru reparații, necesități cămine. Iar după asta universitățile trebuie să desfășoare activități ca să—și acumuleze venituri astfel încât să poate exista și funcționa. Universitatea din Taraclia mai are susținere și din partea Bulgariei”, a declarat ministrul.

De precizat că Guvernul a decis să mențină independența Universității din Taraclia și nu a fost inclusă în versiunea finală a proiectului de reorganizare a universităților, pe care Cabinetul de Miniștri l-a aprobat în ședința din 13 iulie.

Amintim că președintele Bulgariei Rumen Radev a telefonat-o pe șefa statului Maia Sandu după ce reprezentanți ai diferitelor structuri ale regiunii Taraclia și ai organizațiilor publice și culturale bulgare din Moldova și-au exprimat îngrijorările legate de propunerea de fuziune a Universității de Stat Taraclia cu Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău.

Reformarea instituțiilor de învățământ cu profil universitar din țară a stârnit un val de reacții. Dacă unii susțin că reforma este una așteptată și necesară, atunci alții se arată sceptici și acuză autoritățile că ar încerca să „preia forțat un patrimoniu de miliarde”. Și-au arătat dezacordul cu intenția guvernării și conducătorii mai multor universități din țară, care ar urma să fie absorbite. Acestea au acuzat ministerul de netransparență și au cerut să fie stopată procesul de reformare anunțat. S-a pronunțat împotriva reformei și Academia de Științe.

Detalii despre reforma instituțiilor universitare găsiți AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: