„Lăsați medicii să lupte cu COVID-19!” Un medic infectat cu coronavirus a inițiat o petiție online
Full Article 3 minutes read

„Lăsați medicii să lupte cu COVID-19!” Un medic infectat cu coronavirus a inițiat o petiție online

Unul dintre cei patru medici de la Spitalul Clinic Republican (SCR) care a fost testat pozitiv cu coronavirus a povestit cum a aflat că s-a infectat. Acesta a inițiato petiție online, prin care a adună semnături pentru ca în Comisia pentru Situații Excepționale să fie incluși medici. De asemenea, acesta i-a luat apărarea fostului director al Spitalului Raional. Până la momentul publicării acestui articol, petiția a fost semnată de 1585 de oameni.

Iulian Namolovan activează ca medic reanimatolog în cadrul Spitalului Clinic Republican și este de părere că „în aceste momente critice pentru țară, medicii sunt cei care trebuie să ia decizii pentru că ei sunt cei care au pregătirea și cunoștințele necesare cum să lupte și să învingă epidemia”.

„În Comisia pentru Situații Excepționale unde se iau toate deciziile strategice legate pandemie, nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 juriști, 7 ingineri, 5 economiști, 4 reprezentanți ai structurilor de forță, 1 diplomat și 1 pedagog! Ministerul Sănătății este condus de un jurist. Cel mai mare spital din țară, IMSP Spitalul Clinic Republican a fost „decapitat” de Comisia pentru Situații Excepționale și ministrul Sănătății pentru că a făcut tot ce i-a stat în puteri să trateze pacienții și să protejeze medicii”, a scris Namolovan în petiție.

Medicul a povestit cum a ajuns el și cei 3 colegi ai săi să fie testați la un laborator privat. Acesta urmează în curând să devină tătic, soția sa fiind însărcinată în ultima lună. Anterior, cuplul a pierdut un copil la scurt timp după naștere.

„Ciubotaru a organizat prompt testarea noastră. A două zi am aflat că sunt infectat eu și alți 3 colegi. Mulțumim prof. Ciubotaru că ne-a testat, izolat și a dispus imediat tratamentul nostru. Cine știe câte vieți a salvat cu această decizie…? Dar în aceeași zi, pe 24 martie, ministrul Sănătății care nu este medic a prezentat acțiunile directorului ca fiind încălcare a procedurilor și neglijență de serviciu în fața Comisiei pentru Situații Excepționale care, la fel, nu este formată din medici, și care a decis să-l concedieze imediat pe Ciubotaru”, a mai relatat Namolovan.

Precizăm că anunțul despre faptul că Anatol Ciubotaru a fost demis din funcția de șef al Spitalului Republican a fost făcut pe 24 martie de către premierul Ion Chicu.

Decizia a fost luată după ce, în aceeași zi, Ministerul Sănătății a confirmat că 4 medici din cadrul Spitalului Republican sunt suspecți de infecție cu COVID-19, iar „directorul, fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat”. Peste câteva zile, ministrul Sănătății a confirmat că testele au confirmat că medicii sunt infectați.

Pe 26 martie, în cadrul unei emisiuni televizate, fostul șef al instituției, Anatol Ciubotaru a spus că doi vicedirectori ai Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR) au depus cereri de demisie în semn de protest față de plecarea  sa din funcție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: