Lefuri mai mari, corupție mai puțină în justiție? Membru CSM: „Salariile judecătorilor trebuie majorate”
Full Article 3 minutes read

Lefuri mai mari, corupție mai puțină în justiție? Membru CSM: „Salariile judecătorilor trebuie majorate”

Majorarea salariilor judecătorilor îi va determina să adopte hotărâri conform legii, nu conform apelurilor telefonice primite. Declarația a fost făcută de juristul Ion Guzun, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce de la 1 ianuarie au fost majorate salariile judecătorilor și procurorilor care au trecut vetting-ul. Ion Guzun spune că judecătorii trebuie să beneficieze de salarii mari pentru nu fi tentați să ia mită, astfel sporind încrederea societății în justiție, scrie IPN.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice, salariile judecătorilor și procurorilor care trec vetting-ul au crescut considerabil de la 1 ianuarie 2024. Astfel, după promovarea evaluării externe, judecătorii Curții Supreme de Justiție beneficiază de o majorare de 50%, adică ridică un salariu brut de 55 de mii de lei. Salariul brut pentru judecătorii Curților de Apel care trec vetting-ul este de 43 de mii de lei. Membrul CSM Ion Guzun agreează majorarea salariilor judecătorilor și spune că astfel va fi eradicată corupția din sistem.

Cert este că salariile judecătorilor trebuie majorate. Dacă vom majora salariile, sper să fie un imbold pentru mulți judecători să aplice la Curtea Supremă de Justiție, să treacă prin aceste evaluări, pentru că ele se vor menține. Salariile majorate îi vor determina pe mulți să adopte hotărâri conform legii și nu conform dreptului care vine la telefon”, a spus Ion Guzun în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Majorările sunt valabile doar pentru judecătorii care promovează evaluarea externă, spune Ion Guzun. Scopul majorării salariilor este de a încuraja judecătorii și procurorii să vină la vetting și să suplinească funcțiile-cheie din justiție care sunt vacante.

Curtea Constituțională a decis că în cazul judecătorilor, și ulterior, într-o altă hotărâre, s-a decis același lucru și în cazul procurorilor, salariile trebuie să fie ajustate la rata inflației. Sper că prin majorarea salariilor judecătorii să-și asume această putere, să contribuie la sporirea încrederii în justiție, să fie și un mecanism pentru a descuraja persoanele să vină cu cereri nemotivate în instanța de judecată, iar atunci când aceasta este o practică folosită oamenii să înțeleagă care va fi pedeapsa. Salariile vor fi majorate între timp și la ceilalți judecători care vor trece vetting-ul”, a explicat Guzun.

Potrivit raportului Centrului de Resurse Juridice, procurorii procuraturilor specializate, care trec vetting-ul, beneficiază în 2024 de un salariu brut de 47 de mii de lei. Potrivit raportului CRJM, chiar și în condițiile acestor majorări salariile judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova sunt printre cele mai mici din toate statele membre ale Consiliului Europei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: