Legea cu privire la avocatură va fi examinată astăzi. Grosu: Printre cei mai toxici procurori și judecători vor să se ascundă
Full Article 3 minutes read

Legea cu privire la avocatură va fi examinată astăzi. Grosu: Printre cei mai toxici procurori și judecători vor să se ascundă

Modificările la Legea cu privire la avocatură vor fi examinate în ședința din 21 ianuarie a Parlamentului. Subiectul a fost inclus suplimentar pe ordinea de zi.

Subiectul a fost inclus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței.

O bună parte dintre cei mai toxici procurori și judecători, care fie fug, fie vor să se ascundă într-o altă ipostază – un detașament întreg se pregătește în perioada imediat următoare să îmbrace o altă robă. Sunt sigur că năravurile au rămas aceleași”, argumentat Grosu.

Vicepreședintele parlamentului Vlad Bătrîncea s-a arătat indignat că ordinea de zi a ședinței extraordinare este completată cu alte subiecte decât cele anunțate anterior.

Noi încercăm să înțelegem ce are loc în Parlamentul R. Moldova și de ce Parlamentul se transformă într-o mașinărie de vot. Noi astăzi nu suntem într-o sesiune ordinară, așa cum prevede Regulamentul și legislația în vigoare. Sesiunea extraordinară se convoacă cu o agendă prestabilită pentru aceasta”, a declarat Bătrîncea.

Ulterior, comuniștii și socialiștii au părăsit ședința și au anunțat că vor contestat la Curtea Constituțională legile suplimentare examinate astăzi. Într-un briefing de presă, aceștia au acuzat partidul de guvernare că ar încerca să subordoneze justiția.

Vor să captureze și avocatura, la fel cum au făcut cu Procuratura, așa cum au sechestrat procurorul general. Așa cum au pus mâna pe sistemul justiției”, a declarat Bătrîncea.

Avocații au declarat grevă generală pentru perioada 20 ianuarie – 24 ianuarie 2022, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. Asta după ce, Parlamentul nu a făcut niciun anunț cu privire la retragerea amendamentului deputatei PAS, Olesea Stamate la proiectul de lege privind modificarea legii cu privire la avocatură.

Amendamentul înaintat de Stamate prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură. Acesta are următorul conținut: „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. În acest fel, odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Președinta Comisiei juridice Olesea Stamate a menționat că, în opinia sa, în spatele Uniunii Avocaților ar fi „alți factori de interese”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: