Rada Supremă de la Kiev vrea să actualizeze legea cu privire la învățământul în limba maternă pentru minoritățile naționale, care a stârnit mai multe nemulțumiri. Instituția propune ca actele juridice să fie făcute în conformitate cu legislația Uniunii Europene. O astfel de actualizare a devenit necesară din cauza încheierii negative a Comisiei de la Veneția. În același timp, posibilitatea de a restrânge drepturile și libertățile minorităților naționale în interesul securității statului și, de asemenea, modificarea politicii lingvistice nu a fost exclusă, scrie Informator.
„La 12 iunie 2023, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept („Comisia de la Veneția”) a publicat decizia cu privire la legea „cu privire la minoritățile naționale din Ucraina” nr. 2827-IX din 13 decembrie 2022, care conține comentarii și vizează în principal alinierea unora dintre normele acestei legi cu prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului din 1950, Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale din 1995, Cartei europene pentru Limbi regionale sau minoritare din 1992”, se arată în proiectul de lege publicat pe site-ul Radei.
Ce se va schimba în legea minorităților naționale
Proiectul de lege 9610 din 13 august 2023 conține o serie de reguli noi și actualizate. În special, a fost exclus cuvântul „în mod tradițional” din primul paragraf din prima parte a articolului 1 pentru a sublinia că drepturile minorităților naționale se aplică tuturor persoanelor aparținând acestor minorități, indiferent de cât timp trăiesc în Ucraina.
De asemenea, articolul 3 a fost completat cu o nouă măsură, care obligă statul să realizeze egalitatea deplină și autentică între minoritățile naționale și majoritatea etnică, în special în domeniile vieții economice, sociale, politice și culturale.
Totodată, a fost modificat articolul 5 primul paragraf din partea a șasea, care permite restrângerea drepturilor și libertăților minorităților naționale numai în interesul securității naționale, integrității teritoriale și ordinii publice. Astfel, legiuitorii plănuiesc să prevină revolte sau crime șii, de asemenea, pentru a stimula protecția sănătății publice și protecția drepturilor și libertăților altor persoane.
Politica lingvistică
Modificările aduse articolului 10 vor permite organizarea de evenimente publice în limbile minorităților naționale. Ele reglementează, de asemenea, utilizarea limbilor minorităților naționale în mass-media și pentru asistență de urgență. Aceasta a inclus și îngrijirea în azilele pentru bătrâni. La fel și ajutor și protecție în caz de violență în familie.
Noul amendament adăugat la articolul 10 conține caracteristici ale utilizării limbilor minorităților naționale în relațiile cu autoritățile din așezările în care locuiesc în mod tradițional persoane aparținând minorităților naționale sau în care astfel de persoane constituie o parte semnificativă a populației.
De asemenea, modificarea articolului 11 permite furnizarea gratuită de manuale pentru învățământul secundar general complet pentru minoritățile naționale. Achiziția de literatură se va face pe cheltuiala fondurilor bugetare.
La articolul 13 s-a introdus alineatul 5, care se referă la sprijinul statului pentru limbile minorităților naționale pe cale de dispariție: limbile tătare din Crimeea, Karaite și Krîmceațkii.
Modificarea celui de-al treilea paragraf al celei de-a doua părți a articolului 19 va permite consiliilor sătești, așezărilor și orașelor să formeze Centre Naționale pentru Minorități. În mod tradițional, ele ar trebui să fie locuite de persoane, care aparțin minorităților naționale sau în care astfel de persoane constituie o parte semnificativă a populației
Amintim că în decembrie 2022, Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis autorităților ucrainene nemulțumirile sale cu privire la adoptarea, de către Rada Supremă a Ucrainei a legii privitoare la învățământul în limba maternă pentru minoritățile naționale. Atunci, președintele României Klaus Iohannis i-a cerut rezolvarea situației liderului de la Kiev Vladimir Zelenski.
În legea cu privire la minoritățile naționale din Ucraina, adoptată pe 13 decembrie 2022, persistă prevederi care pot avea un impact negativ, prin raportare la standardele europene. Printre aceste prevederi se numără:
- subzistă limbajul neclar cu privire la atribuţiile de monitorizare ale autorităţii centrale însărcinate cu implementarea politicii de stat în domeniul minorităţilor naţionale în legătură cu activităţile asociaţiilor civice ale minorităţilor naţionale;
- nu există nicio prevedere privind utilizarea limbii materne în relația cu autoritatea judecătorească;
- persistă neclarități privind aplicarea concretă a prevederilor privind utilizarea limbilor minoritare în administrație, în zonele locuite în mod tradițional de persoane aparținând minorităților naționale și la cererea acestora, precum și a celor care reglementează că informațiile de interes general (anunțuri, care, printre altele, conțin o ofertă publică de încheiere a unui contract, plăcuțe informative, indicatoare, panouri, mesaje, inscripții și alte informații textuale, vizuale și audio amplasate public care sunt utilizate sau pot fi utilizate pentru a informa un număr nelimitat de persoane despre bunuri, lucrări, servicii, anumite entități comerciale, funcționari, angajați ai întreprinderilor sau autorităților de stat, organismelor locale de autoguvernare) sunt dublate în limba minorității naționale (comunității) printr-o hotărâre a consiliilor sătești, comunale, orășenești;
- dreptul de a-și manifesta religia sau credința nu beneficiază, în continuare, de o prevedere distinctă, fiind inclus doar în articolul referitor la dreptul la libertatea de exprimare;
- subzistă lipsa clarității asupra modului de a decide care organizație este reprezentativă pentru o minoritate atunci când, de exemplu, există mai multe asociații constituite în cadrul aceleiași minorități naționale; nu este clarificată problema asigurării resurselor financiare pentru traducerea informațiilor referitoare la evenimentele artistice și culturale, atunci când este necesară asigurarea traducerii în limba de stat;
- subzistă chestiunea lipsei de finanțare pentru asociațiile reprezentative ale minorităților naționale, fiind prevăzută doar posibilitatea finanțării punctuale pe bază de proiecte și pe bază competitivă, în limitele bugetului alocat anual în acest scop.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!