Максим Андреев, NewsMaker

Legea ONG-urilor rămâne cu amendamentele vechi. Propunerile socialistului Vasile Bolea nu trec

Legea privind activitatea organizațiilor neguvernamentale (ONG) rămâne cu amendamentele vechi. Anunțul a fost făcut de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, acesta a precizat că  propunerile înaintate de socialistul Vasile Bolea au fost blocate în cadrul ședinței de astăzi a Comisie juridică, numiri și imunități.

„Comisia juridică nu a putut aproba ordinea de zi a ședinței de astăzi. Dat fiind faptul că Vasile Bolea a insistat pe reexaminarea proiectului de lege cu privire la organizațiile necomerciale, deputații din opoziție nu au susținut votarea ordinii de zi în care să se conțină și reexaminarea acestui proiect. Asta înseamnă că rămâne în vigoare raportul Comisiei adoptat la ședința anterioară. Adică fără amendamentele lui Vasile Bolea”, a scris Litvinenco.

Precizăm că Vasile Bolea a propus mai multe amendamente, printre care și interzicerea ONG-urilor de a face „lobby politic”, să nu poată participa la campaniile electorale și să nu poată susține material sau acorda servicii partidelor politice.

Amintim că marți, 9 iunie, președintele Igor Dodon a anunțat că s-a găsit un consens pentru ca majoritatea parlamentară să voteze legea privind activitatea ONG-urilor, una dintre condiționalitățile impuse de UE pentru acordarea unei tranșe în mărime de 30 mln de euro din ajutorul macrofinanciar pentru Republica Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: