Facebook/Veaceslav Ioniță

Leul moldovenesc a început anul la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani

Leul moldovenesc a început anul 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. Față de coșul valutar EURO&USD, leul a atins cota de 18,28 puncte. Comparativ cu USD, leul a înregistrat performanțe mai slabe, însă are situația mult mai bună față de EURO, menționează economistul Veaceslav Ioniță, astăzi, 9 ianuarie, pe pagina sa de Facebook

Veaceslav Ioniță menționează că în 2019 leul moldovenesc a avut un comportament „în oglindă” comparativ cu anul 2018. În 2018 a înregistrat în prima jumătate de an o apreciere continuă, apoi a urmat o perioadă de depreciere. Iar în 2019 situația a fost diametral opusă. Mai întâi am asistat la o depreciere puternică a leului, apoi au urmat mai multe luni de apreciere.

Pentru 2020 expertul recomandă Băncii Naționale să evite situații din 2019, când am asistat la aprecieri/deprecieri bruște ale valutei naționale.

„BNM nu urmărește scopul menținerea la anumit nivel a cursului valutar, dar cu certitudine BNM este obligată să evite situații de stres pe piața valutară”, precizează Veaceslav Ioniță.

Economistul susține că rezervele valutare de peste trei miliarde de dolari permite BNM-ului să asigure o fluctuație lină a cursului valutar și să nu admită șocuri valutare pe piață.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: