„Libertatea de a vedea lumea” – Europa Liberă vă invită la ultima dezbatere „AntiNostalgia” din 2020
Full Article 3 minutes read

„Libertatea de a vedea lumea” – Europa Liberă vă invită la ultima dezbatere „AntiNostalgia” din 2020

Anul care se încheie ne-a reamintit, mai mult decât oricând în ultimele decenii probabil, cum e să trăiești… în țarc. Frontiere și țări întregi închise, interdicții de zbor, dovezi că ai dreptul să mergi peste hotare… Evident că astăzi motivele acestor restricții sunt cu totul altele decât acum 40-50 de ani, când pentru locuitorii „raiului comunist” a vizita sau a nu vizita o altă țară era o chestiune de decizie preponderent politică. Și nu tu decideai, ci partidul. Despre acele timpuri, pe care mulți pur și simplu nu și le pot imagina, este dezbaterea organizată marți, 22 decembrie, de Radio Europa Liberă, în cadrul proiectului „AntiNostalgia”. Ultima din 2020 – și mai mult decât simbolică…

„Libertatea de a vedea lumea”, aceasta este tema dezbaterii de final de an din proiectul „AntiNostalgia – privind spre viitor”. Întrebările la care își propune să răspundă echipa redacțională sunt pe cât de clare pentru cei care au trăit în URSS, pe atât de „imposibile” pentru cei născuți după 1990, când a călători a devenit un stil de viață. Și totuși, ce însemna acum 30-40-50 de ani să traversezi frontiera? De ce se putea circula doar ca excepție și preponderent în „blocul socialist”? Cum a fost atunci când s-a putut, în sfârșit, pleca în străinătate? Și în ce măsură apreciem astăzi libertatea de a vedea lumea cu ochii noștri?..

Invitații acestei ediții, moderată de jurnalista Eugenia Crețu, sunt scriitorul și jurnalistul român Dan Alexe, stabilit la Bruxelles, regizorul de la Chișinău Virgiliu Mărgineanu și fiica lui, Ioana Vatamanu-Mărgineanu, studentă la Riga.

Ca de obicei, discuția va fi condimentată cu filme la subiect, realizate de echipa Europa Liberă, voxuri în stradă și o serie de interviuri. Între acestea, un dialog cu scriitoarea Ioana Pârvulescu din România, autoarea cărții „Și eu am trăit în comunism”, precum și o discuție cu analistul politic Iulian Groza, care în 2014, deținând funcția de viceministru al Afacerilor Externe, a fost implicat direct în procesul de liberalizare a vizelor în UE pentru cetățenii Republicii Moldova.

De asemenea, compozitorul Ghenadie Ciobanu i-a vorbit Mariei Pilchin despre (im)posibilitatea artiștilor de a merge peste hotare în perioada sovietică. Situație care conducea la cazuri de-a dreptul dramatice, cum ar fi tentativa a 16 ruși de a deturna un avion pentru a evada din „rai”… S-a întâmplat la Leningrad în anii 1970, fiind un gest disperat după ce majoritatea au primit refuzuri repetate la cererea lor de a obține un pașaport și permisiunea de a pleca din URSS…

Așadar, vă invităm să urmăriți dezbaterea ÎN DIRECT marți, 22 decembrie, începând cu ora 17.00, pe pagina de Facebook a Europei Libere și pe site-ul moldova.europalibera.org. Evenimentul este parte a proiectului multimedia „AntiNostalgia – privind spre viitor”, realizat de Radio Europa Liberă cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: