Twitter

„Lipsă de integritate” vs „om care nu poate fi șantajat”: Patru partide cer demisia șefiei Comisiei Pre-Vetting, iar Grosu îi sare în apărare

Patru partide politice – Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor (LOC), Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) – cer demisia lui Herman von Hebel de la șefia Comisiei Pre-Vetting. Solicitarea vine după investigația publicată recent de portalul „Anticorupție”, care pune la îndoială reputația și integritatea lui von Hebel. Între timp, președintele Parlamentului, Igor Grosu, tot el lider al partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), susține că materialul ar fi fost „pregătit” și „oferit” jurnaliștilor de judecătorii care nu au trecut testul integrității. Speakerul consideră că von Hebel nu are de ce să își dea demisia, fiind „un om indicat” în funcția pe care o ocupă.  

Liderul Platformei DA, Dinu Plângău, anunță că a depus, alături de colegii săi din blocul dreptei – Alexandru Bujorean, Ștefan Gligor și Igor Munteanu – un demers la Comisia de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, privind retragerea din funcție a președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel.

„Asupra acestuia planează dovezi clare de lipsă de integritate și reputație ireproșabilă pentru a ocupa această funcție. (…) Reforma justiției este cel mai important subiect la capitolul integrarea europeană a Republicii Moldova. De reușita reformei sistemului justiției depinde reforma întregului sistem, fără de care este imposibil să concepem atragerea investițiilor, dezvoltarea economiei, asigurarea drepturilor şi libertăților cetățenilor”, anunță Platforma DA.

Investigația publicată la sfârșitul lunii martie de portalul „Anticorupției” și sandalul iscat urmare a acesteia, a fost comentat și de speakerul Igor Grosu. Liderul PAS a declarat pe 1 aprilie, în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova, că Herman von Hebel ar fi omul potrivit pentru funcția de președinte al comisiei responsabile de evaluarea integrității judecătorilor din Moldova.

„Ceea ce au scris colegii de la acest portal… nu fac decât să preia acel narativ, pe care îl scriu și l-au pregătit. (…) Acesta (nr. red: Herman von Hebel) este omul care s-a opus tuturor presiunilor din partea celor care au pregătit acest material și l-au oferit colegilor de la acest portal. Și noi știm cine sunt. Sunt cei care au încercat să îi reprezinte pe judecătorii care nu au trecut Vetting-ul. Vine anume din partea lor și acest judecător a rezistat presiunilor, nu s-a lăsat intimidat, șantajat. Și nici nu e omul care poate fi șantajat. Nu îl cunosc personal, dar din ceea ce m-am documentat, nu poate și șantajat așa cum își imaginează avocații celor care nu au trecut Vettingul”, a declarat Igor Grosu.

***

Amintim că portalul anticorupție.md scria pe 25 martie că Herman von Hebel ar fi fost implicat, în 2018, într-un scandal la Curtea Internațională Penală de la Haga, unde a activat în calitate de grefier timp de cinci ani, din 2013. Potrivit sursei citate, care face trimitere la presa din Olanda, von Hebel ar fi fost acuzat că ar fi realizat o reformă care ar fi adus prejudicii financiare considerabile Curții, de cel puțin 760 de mii de euro. Detalii – AICI.

Comisia Pre-Vetting a venit cu o reacție oficială, pe 27 martie, în care a calificat acuzațiile drept „nefondate”. De asemenea, Comisia a anunțat că Herman von Hebel va rămâne la șefia Comisiei Pre-Vetting „până la finalizarea completă a activităților acesteia, în lunile următoare”. Detalii – AICI.

Și Herman von Hebel a comentat investigația jurnalistică. Președintele Comisiei Pre-Vetting s-a întrebat de ce oamenii din Moldova ar fi interesați de ceea ce s-a întâmplat acum mulți ani în urmă în Olanda și a calificat materialul drept „un atac” la munca depusă de Comisie și la parcursul european al țării. El a precizat atunci, zâmbind larg, că nu intenționează că își prezinte demisia. Detalii – AICI.

La câteva zile după publicarea investigației, jurnalista Cornelia Cozonac, care este autoarea materialului, a venit cu o primă și unică reacție la criticile din societate: „Eu mă bucur că această investigație jurnalistică e atât de discutată, lăudată, criticată, desființată, raportată pe rețele, atacată de troli și nu numai. Înseamnă că are impact. Iar restul contează mai puțin”.

***

NM a analizat recent „petele întunecate” din cariera avocatului olandez von Hebel și consecințele pe care le-ar putea provoca acest scandal. Detalii – în subiectul semnat de Alexandr Nugmanov, AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: