„Lipsă de integritate” vs „om care nu poate fi șantajat”: Patru partide cer demisia șefiei Comisiei Pre-Vetting, iar Grosu îi sare în apărare
Full Article 4 minutes read

„Lipsă de integritate” vs „om care nu poate fi șantajat”: Patru partide cer demisia șefiei Comisiei Pre-Vetting, iar Grosu îi sare în apărare

Patru partide politice – Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor (LOC), Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) – cer demisia lui Herman von Hebel de la șefia Comisiei Pre-Vetting. Solicitarea vine după investigația publicată recent de portalul „Anticorupție”, care pune la îndoială reputația și integritatea lui von Hebel. Între timp, președintele Parlamentului, Igor Grosu, tot el lider al partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), susține că materialul ar fi fost „pregătit” și „oferit” jurnaliștilor de judecătorii care nu au trecut testul integrității. Speakerul consideră că von Hebel nu are de ce să își dea demisia, fiind „un om indicat” în funcția pe care o ocupă.  

Liderul Platformei DA, Dinu Plângău, anunță că a depus, alături de colegii săi din blocul dreptei – Alexandru Bujorean, Ștefan Gligor și Igor Munteanu – un demers la Comisia de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, privind retragerea din funcție a președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel.

„Asupra acestuia planează dovezi clare de lipsă de integritate și reputație ireproșabilă pentru a ocupa această funcție. (…) Reforma justiției este cel mai important subiect la capitolul integrarea europeană a Republicii Moldova. De reușita reformei sistemului justiției depinde reforma întregului sistem, fără de care este imposibil să concepem atragerea investițiilor, dezvoltarea economiei, asigurarea drepturilor şi libertăților cetățenilor”, anunță Platforma DA.

Investigația publicată la sfârșitul lunii martie de portalul „Anticorupției” și sandalul iscat urmare a acesteia, a fost comentat și de speakerul Igor Grosu. Liderul PAS a declarat pe 1 aprilie, în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova, că Herman von Hebel ar fi omul potrivit pentru funcția de președinte al comisiei responsabile de evaluarea integrității judecătorilor din Moldova.

„Ceea ce au scris colegii de la acest portal… nu fac decât să preia acel narativ, pe care îl scriu și l-au pregătit. (…) Acesta (nr. red: Herman von Hebel) este omul care s-a opus tuturor presiunilor din partea celor care au pregătit acest material și l-au oferit colegilor de la acest portal. Și noi știm cine sunt. Sunt cei care au încercat să îi reprezinte pe judecătorii care nu au trecut Vetting-ul. Vine anume din partea lor și acest judecător a rezistat presiunilor, nu s-a lăsat intimidat, șantajat. Și nici nu e omul care poate fi șantajat. Nu îl cunosc personal, dar din ceea ce m-am documentat, nu poate și șantajat așa cum își imaginează avocații celor care nu au trecut Vettingul”, a declarat Igor Grosu.

***

Amintim că portalul anticorupție.md scria pe 25 martie că Herman von Hebel ar fi fost implicat, în 2018, într-un scandal la Curtea Internațională Penală de la Haga, unde a activat în calitate de grefier timp de cinci ani, din 2013. Potrivit sursei citate, care face trimitere la presa din Olanda, von Hebel ar fi fost acuzat că ar fi realizat o reformă care ar fi adus prejudicii financiare considerabile Curții, de cel puțin 760 de mii de euro. Detalii – AICI.

Comisia Pre-Vetting a venit cu o reacție oficială, pe 27 martie, în care a calificat acuzațiile drept „nefondate”. De asemenea, Comisia a anunțat că Herman von Hebel va rămâne la șefia Comisiei Pre-Vetting „până la finalizarea completă a activităților acesteia, în lunile următoare”. Detalii – AICI.

Și Herman von Hebel a comentat investigația jurnalistică. Președintele Comisiei Pre-Vetting s-a întrebat de ce oamenii din Moldova ar fi interesați de ceea ce s-a întâmplat acum mulți ani în urmă în Olanda și a calificat materialul drept „un atac” la munca depusă de Comisie și la parcursul european al țării. El a precizat atunci, zâmbind larg, că nu intenționează că își prezinte demisia. Detalii – AICI.

La câteva zile după publicarea investigației, jurnalista Cornelia Cozonac, care este autoarea materialului, a venit cu o primă și unică reacție la criticile din societate: „Eu mă bucur că această investigație jurnalistică e atât de discutată, lăudată, criticată, desființată, raportată pe rețele, atacată de troli și nu numai. Înseamnă că are impact. Iar restul contează mai puțin”.

***

NM a analizat recent „petele întunecate” din cariera avocatului olandez von Hebel și consecințele pe care le-ar putea provoca acest scandal. Detalii – în subiectul semnat de Alexandr Nugmanov, AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: