„Lista neagră” a SIS. Ce va fi cu cei care au legături cu oligarhii sancționați?

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a aprobat o listă a persoanelor, companiilor și partidelor asociate cu oligarhii moldoveni și ruși supuși sancțiunilor internaționale. NM vă explică ce se va întâmpla cu cei care figurează în listă.

Ce s-a întâmplat

SIS a aprobat în data de 26 ianuarie lista persoanelor asociate cu oligarhii moldoveni și ruși supuși sancțiunilor internaționale. Aceasta include persoane fizice și juridice asociate cu șeful consiliului public al Rossotrudnicestvo Igor Ceaika, omul de afaceri Veaceslav Platon, oligarhul fugar Ilan Șor, autoritatea criminală Grigore Karamalak, fostul deputat al Partidului Democrat Vladimir Andronachi și fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.

Astfel, potrivit SIS, Alexandru Dodon, fratele liderului PSRM, Igor Dodon, are legătură cu Igor Ceaika, iar cu Plahotniuc au legătură fostul său consilier Serghei Iaralov și președintele Asociației FEA Dorin Damir.
Potrivit SIS, foștii deputați Igor Himici și Vladimir Vitiuc, fostul consilier municipal Valerii Climenco, deputații Reghina Apostolova și Vadim Fotescu, primarul orașului Orhei Tatiana Cociu, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, fostul candidat pentru funcția de primar al municipiului Bălți  Corșicova, primarul Taracliei Veaceslav Lupu, fostul președinte al raionului Orhei Dinu Țurcanu sunt asociați cu Ilan Șor. SIS a stabilit, de asemenea, legătura cu Ilan Șor a partidelor „Șansa” și „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” (FASM).

Ce spune legea

Moldova are o lege „Cu privire la aplicarea măsurilor restrictive internaționale”. Potrivit acesteia, pentru fiecare persoană inclusă în lista de sancțiuni se întocmește o listă a persoanelor fizice și juridice asociate acesteia. Este de remarcat faptul că o „persoană asociată” nu echivalează cu subiecții supuși restricțiilor. Adică, de exemplu, restricțiile aplicate în cazul lui Ilan Șor nu îi vor fi aplicate Reghinei Apostolova, care este asociată cu Șor. Legea prevede doar că băncile, casele de schimb valutar, avocații, notarii și agenții imobiliari trebuie „să ia măsuri de precauție sporite în raport cu clienții persoanelor asociate cu subiectul restricțiilor”.

Potrivit președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ilie Chirtoacă, aceasta înseamnă că persoanele asociate cu cei supuși sancțiunilor se pot confrunta cu anumite dificultăți. „În practică, firmele de avocatură refuză adesea să reprezinte oamenii incluși pe listele de sancțiuni. Deși nu există interdicții directe privind acordarea de asistență juridică unor astfel de persoane. Dar există riscuri de reputație pentru avocații care acceptă să reprezinte un astfel de client. Un exemplu este cel când o cunoscută firmă de avocatură britanică a refuzat să reprezinte interesele lui Ilan Șor după ce acesta a fost adăugat pe lista sancțiunilor”, a menționat expertul.

Chirtoacă a adăugat că situația este similară și în cazul băncilor, acestea fiind obligate să urmeze procedura „cunoaște-ți clientul”, care include verificarea clienților. „Dacă o persoană se află pe o listă internațională de sancțiuni și banca are o sucursală într-o țară care recunoaște aceste sancțiuni, este foarte probabil ca banca să refuze să coopereze cu un astfel de client sau să înceteze să-i deservească conturile”, a subliniat expertul.

Pe lângă persoane, pe lista „persoanelor asociate” mai figurează două partide politice: „Șansa” și „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” (FASM). Partidul „Șansa” este cunoscut drept „aerodromul de rezervă al lui Ilan Șor”. Astfel, „Șansa” a anunțat deschis că se alătură proiectelor lui Ilan Șor; la evenimentele partidului au participat liderii lui Șor, de exemplu, Marina Tauber. Cu o zi înainte de alegerile locale din 2023, partidul „Șansa”  a fost exclus din cursa electorală prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. Ulterior, instanța a declarat nelegală decizia Comisiei, dar Guvernul a făcut recurs la decizia instanței. Plângerea Guvernului este încă examinată.

Partidul FASM nu este la fel de renumit ca „Șansa” . În vara anului 2023 a intrat în blocul Ș.O.R. (pe lângă aceasta, partidul „Nași” s-a alăturat blocului). La alegerile pentru primarul municipiului Orhei a câștigat candidatul FASM Tatiana Cociu (inclusă și ea pe lista persoanelor asociate). A fost susținută de Ilan Șor.

Partidul „ȘOR” al lui Ilan Șor, amintim, a fost declarat neconstituțional în iunie 2023. Pot fi declarate neconstituționale partidele FASM și „Șansa” pentru legătura lor cu Șor? Ilie Chirtoacă consideră că simplul fapt de aflare pe lista sancțiunilor nu este suficient pentru a declara acțiunile neconstituționale. „Acest lucru trebuie combinat cu alte încălcări (de exemplu, încălcarea regulilor campaniei electorale sau finanțarea partidelor)”, a concluzionat expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: