Lituania este prima ţară din UE care a renunţat complet la gazul rusesc
Full Article 2 minutes read

Lituania este prima ţară din UE care a renunţat complet la gazul rusesc

Lituania a decis să înceteze importul de gaze naturale din Rusia, devenind astfel prima ţară din UE care a abandonat complet gazul rusesc, a comunicat Ministerul Energiei al Republicii Lituania.

„În efortul de a obţine independenţa energetică deplină faţă de gazul rusesc, ca răspuns la şantajul energetic al Rusiei în Europa şi la războiul din Ucraina, Lituania a abandonat complet gazul rusesc: sistemul de transport al gazului lituanian funcţionează fără importuri de gaze ruseşti de la începutul acestei luni”, se spune în comunicatul Ministerului lituanian al Energiei.

După cum relatează adevărul.ro, toate nevoile de gaze ale Lituaniei sunt acum satisfăcute prin terminalul de gaze naturale lichefiate de la Klaipeda. Pentru viitorul apropiat, clienţii au plasat comenzi pentru transportul gazelor doar prin terminal. Dacă este necesar, gazul poate fi furnizat şi în Lituania prin conexiunea de gaz cu Letonia, iar de la 1 mai – prin interconexiunea cu reţeaua de gaze din Polonia.

Ministrul Energiei, Dainius Kreivis, a subliniat că acesta este un punct de cotitură în istoria independenţei energetice a Lituaniei: „Suntem prima ţară din UE, dintre beneficiarii Gazprom, care este independentă de livrările de gaze ruseşti, iar acesta este rezultatul coerenţei pe termen lung, al politicii energetice şi al soluţiilor de infrastructură oportune”, a spus el.

Amintim că Vladimir Putin a anunțat pe 23 martie că țările „neprietene” cu Rusia vor trebui să achite pentru gaz în ruble și nu în valută străină.

Pe 7 martie, Guvernul de la Moscova a publicat lista țărilor „neprietenoase” cu Rusia. Documentul a fost semnat de către prim-ministrul rus Mihail Mișustin. În listă sunt incluse câteva zeci de țări, nu și Moldova. Documentul le permite cetățenilor ruși, companiilor și organelor de stat, care au datorii față de creditori din aceste țări, să le achite în ruble rusești. Pentru asta, datornicii trebuie să solicite băncilor rusești crearea unui cont special în ruble pe numele creditorului și să transfere acolo mijloacele financiare.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a dat asigurări că decizia Rusiei nu va afecta Republica Moldova. În plus, potrivit autorităților, contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” prevede posibilitatea achitării în dolari, euro sau ruble.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: