censor.net

Lituania este prima ţară din UE care a renunţat complet la gazul rusesc

Lituania a decis să înceteze importul de gaze naturale din Rusia, devenind astfel prima ţară din UE care a abandonat complet gazul rusesc, a comunicat Ministerul Energiei al Republicii Lituania.

„În efortul de a obţine independenţa energetică deplină faţă de gazul rusesc, ca răspuns la şantajul energetic al Rusiei în Europa şi la războiul din Ucraina, Lituania a abandonat complet gazul rusesc: sistemul de transport al gazului lituanian funcţionează fără importuri de gaze ruseşti de la începutul acestei luni”, se spune în comunicatul Ministerului lituanian al Energiei.

După cum relatează adevărul.ro, toate nevoile de gaze ale Lituaniei sunt acum satisfăcute prin terminalul de gaze naturale lichefiate de la Klaipeda. Pentru viitorul apropiat, clienţii au plasat comenzi pentru transportul gazelor doar prin terminal. Dacă este necesar, gazul poate fi furnizat şi în Lituania prin conexiunea de gaz cu Letonia, iar de la 1 mai – prin interconexiunea cu reţeaua de gaze din Polonia.

Ministrul Energiei, Dainius Kreivis, a subliniat că acesta este un punct de cotitură în istoria independenţei energetice a Lituaniei: „Suntem prima ţară din UE, dintre beneficiarii Gazprom, care este independentă de livrările de gaze ruseşti, iar acesta este rezultatul coerenţei pe termen lung, al politicii energetice şi al soluţiilor de infrastructură oportune”, a spus el.

Amintim că Vladimir Putin a anunțat pe 23 martie că țările „neprietene” cu Rusia vor trebui să achite pentru gaz în ruble și nu în valută străină.

Pe 7 martie, Guvernul de la Moscova a publicat lista țărilor „neprietenoase” cu Rusia. Documentul a fost semnat de către prim-ministrul rus Mihail Mișustin. În listă sunt incluse câteva zeci de țări, nu și Moldova. Documentul le permite cetățenilor ruși, companiilor și organelor de stat, care au datorii față de creditori din aceste țări, să le achite în ruble rusești. Pentru asta, datornicii trebuie să solicite băncilor rusești crearea unui cont special în ruble pe numele creditorului și să transfere acolo mijloacele financiare.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a dat asigurări că decizia Rusiei nu va afecta Republica Moldova. În plus, potrivit autorităților, contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” prevede posibilitatea achitării în dolari, euro sau ruble.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: