Andrei Mardari / NewsMaker

LIVE Deputații, în ședință: vor examina ratificarea Acordului cu România privind asistența de 100 de milioane de euro 

Parlamentul s-a întrunit astăzi într-o nouă ședință plenară din cadrul sesiunii ordinare de primăvară a anului curent.  

Biroul permanent al Legislativului a aprobat, ieri, hotărârea privind convocarea ședinței plenare, precum și proiectul ordinii de zi a ședințelor pentru 10-17 martie 2022.

Astăzi, deputații vor examina mai multe proiecte de lege în lectura a doua. Printre acestea sunt proiectele de lege cu privire la producerea, comercializarea și utilizarea materialului forestier de reproducere; pentru ratificarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare; pentru modificarea Codului muncii și Codului educației; pentru modificarea Legii privind protecția mediului înconjurător, Legii regnului animal și Legii privind protecția aerului atmosferic.

Tot în lectura a doua, urmează a fi examinate modificările la Codul vamal și la Codul funciar al Republicii Moldova.

De asemenea, vor fi propuse spre dezbateri proiectele de lege pentru modificarea Regulamentului Parlamentului; Codului de procedură civilă și Legii insolvabilității; Codului serviciilor media audiovizuale și Legii comunicațiilor electronice.

În prima lectură vor fi examinate proiectele pentru ratificarea Acordurilor cu România privind asistența de 100 de milioane de euro și cel privind construcția podului de frontieră; proiectul de lege pentru modificarea Codului muncii și Legii cu privire la asigurarea de șanse între femei și bărbați; proiectul privind modificarea Legii privind sistemul public de pensii și Legii cu privire la ajutorul social.

De asemenea, urmează a fi supus dezbaterilor proiectul de lege privind susținerea participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a membrilor familiilor lor în contextul comemorării a 30 ani de la războiul de pe Nistru.

Proiectul ordinii de zi mai include proiectul de lege privind unele măsuri suplimentare de susținere a călătorilor și a agenților economici din industria turismului pentru atenuarea efectelor negative generate de situația epidemiologică (COVID-19).

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: