Andrei Mardari / NewsMaker

LIVE Deputații, în ședință: vor examina ratificarea Acordului cu România privind asistența de 100 de milioane de euro 

Parlamentul s-a întrunit astăzi într-o nouă ședință plenară din cadrul sesiunii ordinare de primăvară a anului curent.  

Biroul permanent al Legislativului a aprobat, ieri, hotărârea privind convocarea ședinței plenare, precum și proiectul ordinii de zi a ședințelor pentru 10-17 martie 2022.

Astăzi, deputații vor examina mai multe proiecte de lege în lectura a doua. Printre acestea sunt proiectele de lege cu privire la producerea, comercializarea și utilizarea materialului forestier de reproducere; pentru ratificarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare; pentru modificarea Codului muncii și Codului educației; pentru modificarea Legii privind protecția mediului înconjurător, Legii regnului animal și Legii privind protecția aerului atmosferic.

Tot în lectura a doua, urmează a fi examinate modificările la Codul vamal și la Codul funciar al Republicii Moldova.

De asemenea, vor fi propuse spre dezbateri proiectele de lege pentru modificarea Regulamentului Parlamentului; Codului de procedură civilă și Legii insolvabilității; Codului serviciilor media audiovizuale și Legii comunicațiilor electronice.

În prima lectură vor fi examinate proiectele pentru ratificarea Acordurilor cu România privind asistența de 100 de milioane de euro și cel privind construcția podului de frontieră; proiectul de lege pentru modificarea Codului muncii și Legii cu privire la asigurarea de șanse între femei și bărbați; proiectul privind modificarea Legii privind sistemul public de pensii și Legii cu privire la ajutorul social.

De asemenea, urmează a fi supus dezbaterilor proiectul de lege privind susținerea participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a membrilor familiilor lor în contextul comemorării a 30 ani de la războiul de pe Nistru.

Proiectul ordinii de zi mai include proiectul de lege privind unele măsuri suplimentare de susținere a călătorilor și a agenților economici din industria turismului pentru atenuarea efectelor negative generate de situația epidemiologică (COVID-19).

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: