privesc.eu

VIDEO Batrîncea, după perchezițiile acasă la Dodon: Toți observă că de ziua Maiei Sandu se întâmplă acest show

Conducerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat un briefing în contextul perchezițiilor inițiate de procurorii anticorupție, reprezentanții CNA și cei ai SIS în cadrul dosarului penal în care este vizat fostul președinte al țării, Igor Dodon. Secretarul executiv al PSRM Vlad Batrîncea a calificat acuzațiile în adresa lui Dodon drept „show politic”, organizate de ziua președintei țării, Maia Sandu.

Cei care tind la guvernare nu vor putea furniza rezultate. Astăzi s-a adeverit. Niciun rezultat palpabil pentru cetățeni. În această situație, o guvernare responsabile s-ar gândi la programe de dezvoltare, de susținere a populației, la consolidare politică. Atunci când nu poate asigura pâinea-va asigura show-uri. Ce s-a produs astăzi cu colegul nostru, Igor Dodon, este un show de doi bani. Guvernarea nu luptă cu sărăcia, luptă cu opoziția”, a declarat secretarul executiv al PSRM Vlad Batrîncea.

Deputatul PSRM a menționat că învinuirile care i se aduc lui Dodon sunt „grave, dar neprobate”.

Ei sunt obișnuiți să dea indicații justiției. Ne adresăm conducerii R. Moldova și o chemăm la rațiune și la abținere, necomiterea acțiunilor care vor putea fi catalogate drept imixtiune în justiție. (…) Acest show a fost regizat de mult, de aceea nu este în țară președintele Maia Sandu. Toată țara observă că de ziua ei de naștere, îi dorim multă sănătate, se comit aceste show-uri. Este un cadou politic, un cadou banal?”, a adăugat Batrîncea.

Socialiștii au făcut apel către ambasadorii străini din Republica Moldova, îndemnându-i să ia atitudine față de acțiunile partidului de guvernare. De asemenea, aceștia au menționat că ar putea organiza proteste. „Să fim gata de luptă!”, a spus Batrîncea.

Contactați de NM, reprezentanții Președinției au spus că nu vor comenta declarațiile Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

***

Potrivit Procuraturii, perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal în care este vizat socialistul Igor Dodon.

Acesta este acuzat de:

– corupere pasivă;

– acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală;

– trădare de patrie);

– îmbogățire ilicită

Pe 18 mai, procurorul general interimar Dumitru Robu a dispus pornirea urmăririi penale pe marginea înregistrărilor apărute în spațiul public în vara anului 2019, imagini în care fostul președinte Igor Dodon discută cu Vladimir Plahotniuc despre o sacoșă cu un conținut necunoscut. Se întâmplă după ce Curtea de Apel Chișinău (CA) a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău (sector Ciocana) privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.

Igor Dodon a comentat decizia într-o emisiune televizată. El a spus că nu intenționează să părăsească țara și a menționat că nu exclude că va fi arestat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: