MAE: Condamnăm descoperirea repetată a rămășițelor de dronă, utilizată de Rusia în atacul asupra Ucrainei
Full Article 2 minutes read

MAE: Condamnăm descoperirea repetată a rămășițelor de dronă, utilizată de Rusia în atacul asupra Ucrainei

Republica Moldova este alături de Ucraina, susține Ministerul de Externe de la Chișinău, după ce pe 4 martie, în raionul Vulcănești, au fost descoperite noi fragmente de drone, utilizate în războiul din țara vecină. Diplomația de la Chișinău condamnă incidentul, care a avut loc la mai puțin de două luni după ce în aceeași regiune, la diferență de o săptămână, au fost găsite bucăți de drone de tipuri diferit.

„Condamnăm ferm descoperirea repetată a rămășițelor unei drone militare utilizate de Rusia în atacul asupra Ucrainei. Incidentul anterior a avut loc în urmă cu doar două luni. Moldova este alături de Ucraina”, se arată în mesajul MAE.

Amintim că noi resturi de dronă au fost găsite pe teritoriul Republicii Moldova, pe 4 aprilie. Fragmentele au fost depistate, și de această dată, în apropierea localității Etulia-Vlădiceni, raionul Vulcănești. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră anunțat în ajun că fragmentele conțin inscripția „Герань-2”.

De menționat că acesta este al treilea caz când fragmente de dronă au fost descoperite pe teritoriul țării noastre de la începutul anului 2024. Pe 11 februarie, au fost depistate fragmente de dronă Shahed, iar pe 17 februarie – „Герань-2”. Ambele cazuri au avut loc în raionul Vulcănești. Drone de tip Shahed și „Герань-2” sunt folosite de armata rusă împotriva Ucrainei, pe care o agresează militar de peste doi ani.

Amintim că, în decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant, estimat la circa 14 milioane de euro. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. După cazul din 11 februarie, premierul Dorin Recean a declarat că radarul nu le-a putut detecta. Potrivit lui, pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone și rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – bani pe care însă, deocamdată, țara nu îi are.

Pe 5 aprilie, autoritățile de la Chișinău au anunța semnarea unui contract care va permite procurarea unui nou radar, cu sprijinul financiar al UE. Ministrul Apărării a declarat că acesta va ajunge în posesia Armatei Naționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: