MAE

MAE: Condamnăm descoperirea repetată a rămășițelor de dronă, utilizată de Rusia în atacul asupra Ucrainei

Republica Moldova este alături de Ucraina, susține Ministerul de Externe de la Chișinău, după ce pe 4 martie, în raionul Vulcănești, au fost descoperite noi fragmente de drone, utilizate în războiul din țara vecină. Diplomația de la Chișinău condamnă incidentul, care a avut loc la mai puțin de două luni după ce în aceeași regiune, la diferență de o săptămână, au fost găsite bucăți de drone de tipuri diferit.

„Condamnăm ferm descoperirea repetată a rămășițelor unei drone militare utilizate de Rusia în atacul asupra Ucrainei. Incidentul anterior a avut loc în urmă cu doar două luni. Moldova este alături de Ucraina”, se arată în mesajul MAE.

Amintim că noi resturi de dronă au fost găsite pe teritoriul Republicii Moldova, pe 4 aprilie. Fragmentele au fost depistate, și de această dată, în apropierea localității Etulia-Vlădiceni, raionul Vulcănești. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră anunțat în ajun că fragmentele conțin inscripția „Герань-2”.

De menționat că acesta este al treilea caz când fragmente de dronă au fost descoperite pe teritoriul țării noastre de la începutul anului 2024. Pe 11 februarie, au fost depistate fragmente de dronă Shahed, iar pe 17 februarie – „Герань-2”. Ambele cazuri au avut loc în raionul Vulcănești. Drone de tip Shahed și „Герань-2” sunt folosite de armata rusă împotriva Ucrainei, pe care o agresează militar de peste doi ani.

Amintim că, în decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant, estimat la circa 14 milioane de euro. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. După cazul din 11 februarie, premierul Dorin Recean a declarat că radarul nu le-a putut detecta. Potrivit lui, pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone și rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – bani pe care însă, deocamdată, țara nu îi are.

Pe 5 aprilie, autoritățile de la Chișinău au anunța semnarea unui contract care va permite procurarea unui nou radar, cu sprijinul financiar al UE. Ministrul Apărării a declarat că acesta va ajunge în posesia Armatei Naționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

X/Straż Graniczna

13 moldoveni, deportați din Polonia din motive de „securitate națională”

13 cetățeni ai Republicii Moldova au fost deportați din Polonia, fiind considerați de autoritățile de la Varșovia o amenințare la adresa securității naționale sau a ordinii publice. Anunțul a fost făcut pe 15 iulie de purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Adam Szłapka, care a precizat că măsura face parte dintr-o operațiune de returnare forțată a migranților.

Potrivit autorităților poloneze, moldovenii au fost expulzați alături de alți 27 de cetățeni georgieni, iar aeronava care i-a transportat a decolat din orașul Radom. Serviciul de Grăniceri din Polonia a menționat că persoanele vizate au încălcat legislația privind imigrația sau sunt suspectate de implicare în activități ilegale, precum trecerea frauduloasă a frontierei, conducerea sub influența alcoolului și alte infracțiuni.

Unul dintre georgienii deportați avea nu mai puțin de 12 condamnări pentru furt, potrivit sursei citate.

Szłapka a mai anunțat că, în perioada 7–14 iulie, autoritățile poloneze au verificat peste 127.000 de persoane la granițele cu Germania și Lituania, unde au fost reintroduse controale temporare. Pe frontiera cu Germania au fost refuzate la intrare 24 de persoane.

De la începutul anului, peste 4.600 de străini au părăsit teritoriul polonez, fie voluntar, fie în urma unor decizii obligatorii de returnare.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la Ministerul Afacerilor Externe referitor la cetățenii deportați, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: