Andrei Mardari / NewsMaker

MAEIE condamnă atacurile rusești cu rachete din Ucraina și incidentul de la Naslavcea: încălcare flagrantă a dreptului internațional

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a publicat o declarație în urma atacurilor lansate în dimineața de 31 octombrie de armata rusă asupra Ucrainei. Diplomația de la Chișinău s-a referit și la racheta doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, care a căzut în nordul Moldovei.

MAEIE reiterează condamnarea fermă de către țara noastră a atacurilor cu rachete asupra orașului Kîiv și ai altor localități din Ucraina, inclusiv racheta doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean care a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova.

„Aceste atacuri care escaladează în continuare situația de securitate reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar care interzice țintirea civililor și a infrastructurii acestora”, se arată în comunicat.

Responsabilii de la MAEIE au precizat că, în această dimineață, au fost în legătură cu ambasada Moldovei în capitala Ucrainei asigurându-ne că tot personalul este în siguranță și monitorizează cu atenție evoluția evenimentelor. Cetățenii moldoveni din Ucraina se pot adresa în cazul oricărei necesități ambasadei de la Kîiv sau consulatului de la Odesa pentru asistența consulară de specialitate.

Ministerul menționează că atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei aduc prejudicii economice și sociale enorme întregului continent european, inclusiv cetățenilor Republicii Moldova care resimt efectele războiului din vecinătatea noastră. MAEIE condamnă în termenii cei mai duri utilizarea de către Rusia a resurselor energetice pe post de arme.

***

Amintim că, în dimineața de 31 octombrie, în toate regiunile Ucrainei a fost declarată alertă aeriană. Ministerul de Interne al Republicii Moldova a confirmat că o rachetă a căzut în localitatea Naslavcea, iar ferestrele mai multor geamuri s-au spart. Victime nu au fost înregistrate.

Ulterior, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a precizat că ar fi căzut fragmente din racheta doborâtă în această dimineață de sistemul antiaerian ucrainean în urma atacului cu drone asupra barajului Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei, aflat la o distanță de 1 km de barajul Naslavcea. Geniștii Armatei Naționale au pornit la fața locului pentru a cerceta terenul.

„Totodată, în contextul incidentului respectiv, informăm că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al Republicii Moldova. Menționăm că fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”, se arată în declarația Ministerului Apărării.

Cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina au fost astăzi închise, însă ulterior și-au reluat activitatea. Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că Rusia a lansat pe 31 octombrie peste 50 de rachete. 44 dintre ele au fost doborâte de sistemul antiaerian al Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: