Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Republica Moldova este obligat să înlăture crucifixul care a fost instalat de către fostul ministru de Interne Andrei Năstase în holul instituției. Reprezentanții MAI s-au adresat în instanța de judecată pentru a cere anularea deciziei Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Judecătorii au ajuns la concluzia că solicitarea MAI nu este justificată.
Pe 21 ianuarie 2020 (Nota redacției: în varianta inițială, autorul știrii a indicat în mod greșit anul 2021. Ne cerem scuze pentru greșeală), MAI s-a adresat în instanța de judecată cu acțiune de contencios administrativ împotriva Consiliului prin care a solicitat anularea deciziei emisă de către instituție, în baza căreia reclamatul urma să înlăture crucifixul instalat în holul sediului.
Argumentul invocat de către MAI a fost faptul că, prin a ceastă decizie, se limitează dreptul de manifestare a religiei. Judecătorii nu au căzut de acord cu argumentele MAI și au respins solicitarea. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel.
Instanța a considerat întemeiată concluzia Consiliului, care a argumentat că expunerea simbolurilor religioase în instituțiile publice transmite indirect mesajul precum că toți angajații instituției împărtășesc o anumită religie, ceea ce ar putea deranja din punct de vedere spiritual/emoțional alți angajați ai ministerului, care împărtășesc alte religii, inclusiv pe cei atei.
Aminim că în ianuarie 2020, Consiliul pentru asigurarea egalității a ajuns la concluzia că Andrei Năstase a încălcat legislația în momentul în care, în calitate de ministru de Interne, a decis instalarea în sediul instituției a unui crucifix. Reprezentanții Consiliului au declarat că aceste fapte reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri religioase și au decis că liderul Platformei DA trebuie să aducă scuze publice și să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției.
De cealaltă parte, Andrei Năstase a declarat că în spatele deciziei Consiliului ar fi un plan pentru „linșarea sa mediatică” și a atacat în judecată decizia. Liderul Platformei DA a câștigat dosarul atât în prima instanță, cât și la Curtea de Apel. Pe 17 februarie, Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie în favoarea lui Năstase și l-a absolvit de obligația să își ceară scuze.