MAI atenționează fermierii: Violențele asupra oamenilor legii vor fi documentate, iar vinovații – trași la răspundere
Full Article 3 minutes read

MAI atenționează fermierii: Violențele asupra oamenilor legii vor fi documentate, iar vinovații – trași la răspundere

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) atenționează fermierii protestatari, implicați în acțiuni de agresiune asupra organelor Ministerului aflate în exercițiu funcțiunii, că acțiunile acestora vor fi documentate, iar vinovații – trași la răspundere.

MAI atrage atenția că persoanele care s-au manifestat agresiv față de polițiștii care asigurau ordinea și securitatea publică pe drumurile publice, aflate la periferiile capitalei pot fi trase la răspundere conform articolului nr.336 Cod Contravențional, art. 349 Cod Penal, și prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere.

„Precizăm că angajații sistemului afacerilor interne respectă drepturile și libertățile persoanelor, inclusiv dreptul la protest, dar odată încălcată legea, organele ministerului intervin conform dispozițiilor legale. În cazul protestului fermierilor de astăzi, poliția nu a permis blocarea drumurilor publice, timp în care mai multe persoane au încercat împiedicarea organelor de aplicare a legii să-și exercite atribuțiile. Poliția deja documentează incidentele, iar cei vinovați vor fi trași la răspundere conform legii”, anunță MAI.

***

Precizăm că fermierii s-au deplasat cu tractoarele spre capitală, pe 22 noiembrie. Circulația rutieră pe șoseaua Hîncești, la intrarea în Chișinău, a fost blocată în seara zilei de ieri de zeci de fermieri care au ajuns la Chișinău pentru a protesta împotriva inacțiunilor Guvernului în raport cu problemele lor. Poliția a făcut apel la agricultori să elibereze strada și a menționat că îi va sancționa pe toți cei care periclitează libera circulație. Ulterior, oamenii legii au deblocat șoseaua. Detalii – AICI.

În dimineața zilei de 23 noiembrie, agricultorii au pornit cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Manifestația s-a lăsat, însă, cu incidente violente. Pe șoseaua Hîncești, un agricultor și un șofer, nemulțumit de ambuteiajele create de fermieri, s-au luat la îmbrânceli. La scurt timp, pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini video în care mai mulți manifestanți atacă o mașină a poliției. Pentru a dispera mulțimea, la fața locului au intervenit mascații de la Fulger. Detalii – AICI.

Inspectoratul General al Poliției a condamna acțiunile agresive ale agricultorilor prezenți pe șoseaua Hîncești, prin care au atentat la bunurile statului provocând Poliția prin altercație. Oamenii legii au dat asigurări că toți fermierii implicați în incident, cât și organizatorii, vor fi documentați corespunzător, în baza Legii. Detalii – AICI.

În reacție, președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, a acuzat poliția că ar fi primit „ordine de sus” pentru a provoca fermierii și a-i împiedica să ajungă în PMAN. În cele din urmă, tractoarele fermierilor au ajuns în seara zilei de 23 noiembrie în Piața Marii Adunări Naționale, așa cum era planificat. Detalii – AICI.

Trebuie să precizăm că IGP a venit pe parcursul zilei de 23 noiembrie cu mai multe actualizări, în care denunța un comportament neadecvat din partea fermierilor, pe care i-a chemat repetat să protesteze pașnic, fără să blocheze traficul sau să provoace situații de accident.

***

Amintim că Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că va ieși la un protest masiv, împreună cu Federația Națională a Fermierilor. Manifestanții intenționau să desfășoare un protest non-stop, în PMAN, în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie și un marș la fel zilnic în perioada 22-26 noiembrie. Potrivit unei declarații prealabile a Asociației Forța Fermierilor și Federației Naționale a Fermierilor din Moldova către Primăria Chișinău, circa 1 000 de protestatari intenționează să iasă la protest, cu 500 unități de tehnică agricolă. De ce sunt „supărați” pe Guvern și ce spun autoritățile, vezi AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: