Mai mult sprijin de la partenerii externi? Maia Sandu, la Budapesta: Vrem ca moldovenii să decidă pentru Moldova, nu banii rusești
Full Article 3 minutes read

Mai mult sprijin de la partenerii externi? Maia Sandu, la Budapesta: Vrem ca moldovenii să decidă pentru Moldova, nu banii rusești

Președinta Maia Sandu, care se află la Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE) de la Budapesta, a declarat că va discuta cu liderii UE despre mai mult suport pentru instituțiile de stat din Republica Moldova, în contextul coruperii electorale care a avut loc la alegerile prezidențiale din acest an. Șefa statului a subliniat că instituțiile statului au nevoie de mai mult ajutor pentru a putea proteja mai bine democrația din Republica Moldova. Precizările au fost făcute pentru presa străină la începutul reuniunii CPE.

Cu câteva zile în urmă, poporul moldovenesc a ales un viitor în Uniunea Europeană. Sunt mândră de fiecare moldovean care a apărat democrația, oamenii noștri au arătat o reziliență incredibilă în fața unor provocări imense – interferență străină. Astăzi sunt aici să discut cu liderii UE despre situația din Moldova și despre faptul că avem nevoie de mai mult sprijin pentru a ne consolida instituțiile, astfel încât acestea să poată proteja mai bine democrația moldovenească. Vrem ca moldovenii să decidă pentru Moldova, nu banii rusești. Și desigur, calea Moldovei spre UE este importantă nu doar pentru Moldova, ci și pentru stabilitatea și securitatea de pe continent”, a declarat șefa statului.

Precizăm că, pe 7 octombrie, Maia Sandu participă la cea de-a cincea ediție a Summit-ului Comunității Politice Europene, care a loc în orașul Budapesta, Ungaria. Evenimentul este găzduit de premierul ungar, Viktor Orban.

***

Pe 3 noiembrie, a avut loc turul II al alegerlor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Președinta Maia Sandu, care a concurat pentru un nou mandat, a câștigat scrutinul, obținând 55,35% din sufragii. Conctracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 44,65% din voturi.

Alegerile prezidențiale, precum și referendumul constituțional din 20 octombrie, s-au desfășurat pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată de organizația criminală a oligarhului fugar Ilan Șor, vizând influențarea rezultatelor celor două scrutine. Conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancționată internațional. Procurorii estimează că numărul celor implicați ar putea depăși 300 000 la finalul anchetei, iar până acum au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.

O investigație jurnalistică a Ziarului de Gardă, care a fost publicată în data de 31 octombrie, arată că Ilan Șor l-ar susține în turul II al alegerilor prezidențiale pe Alexandr Stoianoglo. Acesta neagă că el sau Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, din partea căruia a candidat la scrutin, ar fi cumpărata voturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: