TVR Moldova

Mai multă putere pentru inspectorii de integritate? Îi vor putea lăsa fără serviciu pe cei cu avere nejustificată

Inspectorii din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) ar putea să dispună direct încetarea mandatului sau raporturilor de serviciu ale persoanei cu funcție de demnitate publică care a încălcat regimul declarării averii și intereselor personale, nu doar să solicite acest lucru, cum se întâmplă actualmente. Iar dacă actul de constatare a încălcării emis de inspectorul de integritate va rămâne definitiv, acesta nu va mai sesiza angajatorul în vederea încetării mandatului sau raporturilor de serviciu ale persoanei respective, ci doar îl va informa. Astfel, inspectorii de integritate ar putea primi mai multă putere de decizie. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost elaborat de deputata PAS Larisa Voloh și a fost înregistrat în Parlament pe 14 iunie. Inițiativa legislativă urmează a fi examinată de deputați.

Potrivit inițiativei legislative, se propune modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate. Mai exact, este vorba despre un amendament care reglementează activitatea inspectorilor de integritate.

Prevederile actuale ale Legi stipulează că mandatul persoanelor cu funcție de deminitate publică încetează înainte de termen, inclusiv, în caz de nedepunere a declarației de avere și interese persoanle sau refuz de a o depune. În cazul în care se constată nedeclararea sau nesoluționarea unui conflict de interese ori încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, resctricțiilor și limitărilor, inspectorul de integritate, după caz, emite un act de constatare în care solicită încetarea mandatului, a raporturilor de serviciu ale subiectului declarării. Drept urmare, dacă actul de constatare rămâne definitiv, ANI sesizează, în termen de cel mult 5 zile, conducerea organizației publice sau a autorității responsabile de numirea în funcție a subiectului declarării în vederea încetării mandatului sau a raporturilor de serviciu ale acestuia.

Proiectul de lege prevede extinderea împuternicirilor inspectorului de integritate, în cazul în care se va constata nedeclararea sau nesoluționarea unui conflict de interese etc. Astfel, se propune ca inspectorul de integritate să nu mai solicite încetarea mandatului sau a raporturilor de serviciu ale subiectului declarării, ci s-o dispună direct. Totodată, dacă actul de constatare rămâne definitiv, ANI (nu mai sesizează în vederea încetării…) doar va informa conducerea organizației publice sau a autorității responsabile de numirea în funcție despre încetarea mandatului sau a raporturilor de serviciu ale acestuia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: