Inc. Magazine

Mai puțină birocrație? Guvernul a avizat un proiect legislativ ce va permite antreprenorilor să își înregistreze afacerea de la distanță

Guvernul a avizat un proiect legislativ care va permite extinderea instrumentelor digitale utilizate în relațiile dintre instituțiile statului și agenții economici. Astfel, reprezentanții mediului de afaceri vor interacționa cu autoritățile de la distanță și nu vor mai fi nevoiți să prezinte în formă fizică o serie de documente. 

Printre cele mai importante aspecte ale documentului aprobat de Cabinetul de miniștri în ședința din 13 octombrie se numără:

– Agenții economici vor putea să-și înregistreze și gestioneze afacerile la distanță prin instrumentele electronice puse la dispoziție de instituțiile statului.

– Simplificarea procedurilor de recepționare și eliberare a cererilor și documentelor în format electronic de către autoritățile publice. De asemenea, modificările adoptate vor permite recunoașterea semnăturilor electronice calificate, emise de prestatori calificați din Uniunea Europeană.

– Simplificarea procesului de obținere a semnăturii electronice. Aceasta va putea fi obținută prin intermediul altor instituții decât prestatorii de servicii de certificare. Totodată, proiectul delimitează clar documentele care pot circula doar cu semnătură electronică de documentele în format electronic, care nu necesită această semnătură.

– Eliminarea obligativității agenților economici de a se notifica și înregistra la Centrul Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal. Procedura dată este exclusă în toate cele 28 de țări ale Uniunii Europene din 25 mai 2018.

Proiectul a fost consultat public pe platforma Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe și avizat de către autoritățile și instituțiile publice relevante.

Decizia aprobată azi de Guvern prevede modificarea a 28 de acte normative. Lista acestora poate fi accesată aici. Ajustările normative urmează să fie aprobate în două lecturi de către parlament pentru a intra în vigoare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: