Maia Sandu a convocat instituțiile publice: Guvernul va acorda ajutoare materiale familiilor victimelor omorâte la Aeroport
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu a convocat instituțiile publice: Guvernul va acorda ajutoare materiale familiilor victimelor omorâte la Aeroport

Președinta Maia Sandu a convocat, pe 3 iulie, instituțiile responsabile de asigurarea securității și ordinii publice. Informația a fost confirmată de instituția prezidențială. Ședința a avut loc în contextul atacului armat de la Aeroport.

„La ședință instituțiile au raportat despre modul în care au acționat în ziua incidentului grav de la Aeroport, precum și despre implementarea unor măsuri sporite de securitate”, a comunicat Președinția.

Totodată, potrivit instituției, Guvernul a informat despre ajutorul financiar care urmează să fie acordat familiilor victimelor.

***

Amintim că un Rustam Ashurov, cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În timpul operațiunii de capturare atacatorul a fost rănit și a fost transportat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, unde se află în stare extrem de gravă. Atacatorul a fost rănit și se află la spital. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâți.

Identitatea atacatorului a fost confirmată de Procuratura Generală din Tadjikistan. Bărbatul era implicat în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci din Tadjikistan și era căutat de autoritățile din țara de origine. Ulterior, după comiterea infracțiunii, acesta a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu intenția de a se ascunde în țările Uniunii Europene.

De menționat că 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, pentru comemorarea lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Totodată, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

Polițistul de frontieră Serghei Muntean va fi înmormântat pe 4 iulie la Volintiri, raionul Ștefan Vodă. Precizările au fost făcute de reprezentanții Poliției de Frontieră. Instituția a declarat că înainte de ceremonia de înmormântare, corpul neînsuflețit al polițistului de frontieră va fi adus la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Chișinău. Aici, colegii lui Serghei Muntean își vor lua rămas bun cu onoruri militare.

Înmormântarea angajatului din securitatea aeroportuară Igor Ciofu a avut loc astăzi, 3 iulie. Ciofu a fost înmormântat în satul Nimoreni din raionul Ialoveni. La ceremonia funerară a fost prezent și premierul Dorin Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: