Președinta Maia Sandu i-a îndemnat pe viitorii absolvenți de liceu din Republica Moldova să rămână în țară și să aleagă profesia de pedagog. Apelul a fost lansat în cadrul unui eveniment festiv care a marcat încheierea celei de-a doua ediții a Săptămânii Educației și care a reunit circa 4.000 de tineri. „Dacă v-aș spune cât de mult aș vrea să rămâneți acasă, în Moldova, unde, pentru prima dată în mult timp, trăim speranța de a deveni un stat european modern, mi-ați urma sfatul? (…) Dacă v-aș spune că bursele la pedagogie au fost dublate, ați alege să fiți profesor?”, i-a întrebat șefa statului pe tineri.
Pe 25 mai, la Arena Chișinău, a avut loc evenimentul „Învață în Moldova! Fii Pro! Alege să fii profesor!”, desfășurat în cadrul Săptămânii Educației. Potrivit Ministerului Educației, circa 4 000 de absolvenți de liceu din toată țara au participat la eveniment.
„Dacă v-aș spune cât de mult aș vrea să rămâneți acasă, în Moldova, unde, pentru prima dată în mult timp, trăim speranța de a deveni un stat european modern, mi-ați urma sfatul? Dacă v-aș spune că investim circa 500 de milioane de lei în universități, cea mai mare investiție făcută vreodată, ați rămâne să studiați acasă? Dacă v-aș spune că bursele la pedagogie au fost dublate – de la 1600 la 3460 de lei lunar și că după absolvire primiți o indemnizație de 200 de mii de lei ca să predați în localitățile noastre, unde primiți și compensarea cheltuielilor de chirie și utilități, ați alege să fiți profesor?”, a declarat Maia Sandu.
„I-am încurajat să rămână în Republica Moldova și să aleagă profesia de pedagog. M-am bucurat tare mult să văd cu cât entuziasm le-au vorbit absolvenților câțiva profesori tineri. Vă îndemn să ascultați intervențiile lor – transmit optimism și speranță pentru viitor”, a scris șefa statului pe Facebook.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a spus că pe parcursul săptămânii responsabilii de la educație au încercat să ofere informații despre sistemul nostru universitar „așa cum este astăzi”.
„Nu așa cum era zece ani în urmă, nu așa cum cred părinții voștri că ar fi, nu așa cum era când au învățat verișorii sau frații voștri mari. Dar așa cum este astăzi, după 5 ani de investiții și modernizare fără precedent. Cu laboratoare și săli de curs noi, cu profesii ale viitorului, cu cămine renovate, cu programe duble cu România, cu programe de studii înnoite, cu profesori cu experiență de ultimă oră pe piața muncii, cu competiție acerbă la unele specialități. Așa imperfect cum este, dar mai puternic și competitiv decât era ieri”, a adăugat Perciun.
Programul evenimentului a inclus și un târg al ofertelor educaționale ale universităților, la care au participat elevi, profesori, părinți și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din țară.
Campania „Învață în Moldova” a fost lansată în luna februarie de Ministerul Educației și Cercetării, în colaborare cu universitățile publice. Potrivit ministerului, obiectivul campaniei este ca 6 din 10 absolvenți de liceu să fie înmatriculați la universitățile din țară. În cadrul campaniei au fost organizate vizite ale circa 7.000 de absolvenți de liceu și colegiu în instituțiile de învățământ superior din țară, precum și vizite ale reprezentanților universităților în licee și colegii.