Președinta Maia Sandu a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. Declarații în acest sens au fost făcute de Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate, astăzi, 23 aprilie.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi în clădirea de peste drum este foarte grav. Parlamentul nu are dreptul să scoată din funcție judecătorii de la Curtea Constituțională (CC). Parlamentul a făcut o tentativă neconstituțională de a numi un alt judecător la Curte. Este un atac fără precedent la ordinea constituțională și la independența CC”, a spus Maia Sandu.
În acest sens, șefa statului a solicitat de la Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliției, Inspectoratul Național de Patrulare și Armata Națională „să nu se lase antrenați în acțiuni neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale”.
„Am solicitat de la Procuratura Generală să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, precum și faptele participanților la acest atac”, a afirmat Maia Sandu.
Totodată, președinta țării a cerut Serviciului de Informații și Securitate „să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării ordinii în țară”.
Spre finalul discursului, Maia Sandu a cerut parlamentului „să se oprească din aceste derapaje democratice” și a făcut apel la comunitatea internațională să urmărească situația din țara noastră și să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației.
Precizăm că astăzi, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. Tot astăzi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.
Drept urmare, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.