Președinta țării Maia Sandu a participat la ceremonia consacrată aniversării a 30 de ani de la crearea Armatei Naționale. Șefa statului a menționat că forțele armate ale țării trebuie să fie asigurate cu tehnică militară și cu armament performant, iar datorită faptului că Președinția, Parlamentul și Guvernul pot lucra coordonat, reforma Armatei va putea fi finalizată.
„În acești 30 de ani, instituția armatei a cunoscut mai multe etape de reformare și restructurare. E un proces care încă nu s-a încheiat și căruia trebuie să-i dăm un nou impuls acum, pentru a avea armata modernă, profesionistă și dotată pe care ne-o dorim cu toții și pe care să ne putem bizui. (…) Forțele armate trebuie să fie asigurate cu tehnică militară și cu armament performant. Acestea sunt prioritățile momentului. Odată realizate, Armata Națională va deveni o forță capabilă să răspundă la provocările de securitate, dar și la așteptările țării și ale societății”, a declarat Maia Sandu.
Președinta țării a mai menționat că cea mai importantă resursă a Armatei sunt oamenii, iar aceștia, indiferent de grad, trebuie să aibă condițiile necesare pentru un serviciu eficient, să aibă acces la instruire continuă și să fie promovați în funcție după merit.
„Astăzi, când Președinția, Parlamentul și Guvernul pot lucra coordonat, avem o șansă unică pentru a duce la bun sfârșit reforma Armatei. Este o schimbare demult așteptată, ce va spori capacitățile ei umane și tehnice. Trebuie să începem cu o analiză a tuturor instituțiilor de securitate și de apărare ale statului, a legislației, structurii și dotării cu personal. Și neapărat trebuie să ne asigurăm că banul public este utilizat corect”, a mai spus președinta țării și a menționat că este esențială menținerea, în următorii ani, a unui nivel ascendent de finanțare a Armatei Naționale, precum și asigurarea protecției sociale adecvate pentru militari și familiile lor.
În ajun, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a avut o întrevedere cu comandantul Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii (SUA) din Europa și Africa, general Christopher Cavoli, și Însărcinatul cu afaceri a.i. din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova, Laura Hruby. Aceștia au discutat despre colaborarea militară dintre Republica Moldova şi SUA, proiectele comune implementate de-a lungul anilor în beneficiul celor două armate și perspectivele de consolidare a parteneriatului în scopul promovării unui dialog strategic consecvent în domeniu și transformării instituției de apărare în una modernă, aliată standardelor democratice internaționale.