Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu cere UE undă verde pentru deschiderea negocierile de aderare: „Este vital să ne consolidăm relația”

Președinta Maia Sandu cere Uniunii Europene să ofere undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare la blocul comunitar, la începutul anului 2024. Șefa statului susține că Chișinău este hotărât să obțină acordul țărilor membre ale UE, în ciuda eforturilor pe care trebuie să le întreprindă în acest sens.   

„Aderarea Moldovei la UE este ireversibilă. (…) Acum căutăm state membre UE pentru a deschide discuțiile de aderare. Avem multe de făcut înainte de a intra în bloc, dar suntem hotărâți. (…) Aderarea Moldovei la UE este o investiție crucială în stabilitatea și securitatea comună a Europei. Credem că este vital să ne consolidăm relația și îndemn UE să ia în acest an decizia de a lansa discuțiile de aderare la începutul anului 2024. Pasul ne va oferi impulsul de care avem nevoie pentru a susține reformele și a cimenta poziția Moldovei ca viitor membru”, a declarat președinta Maia Sandu pentru publicația The Economist.

Președinta a menționat că autoritățile de la Chișinău au reușit să facă pași importanți în drumul spre UE. Între aceștia – reformarea justiției, lupta cu corupția și crima organizată, deoligarhizarea, precum și creșterea capacității administrative. Totuși, de lucru mai rămâne pe domeniul securitate și apărare, interconexiune energetică și dezvoltarea infrastructurii – domenii în care autoritățile trebuie să depună eforturi suplimentare.

„Lumea s-a schimbat dramatic din februarie anul trecut, dar nu în modul în care s-ar fi așteptat cei care au ordonat războiul. Ei sperau să ne oblige, împreună cu Ucraina, să privim înapoi, dar nu au reușit decât să ne întărească hotărârea de a rămâne parte a lumii libere. Ei sperau să slăbească securitatea colectivă a Europei, dar noi am consolidat-o. Au vrut ca fragilitatea să înlocuiască agilitatea, dar a fost încă o greșeală de calcul. Doar devenim și mai agili pe măsură ce ne urmăm traiectoria europeană. Moldova, viitoare membră a UE, rămâne fermă, puternică și încrezătoare”, a conchis președinta Sandu.

Amintim că Parlamentul European a cerut Uniunii Europene, recent, începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova, până la sfârșitul anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană. Între timp, 50 de președinți de Parlamente au adoptat, la Praga, o declarație comună prin care Uniunea Europeană și statele membre se angajează să continue susținerea proactivă a procesului de aderare a Republicii Moldova la UE.

De menționat că țara noastră a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

The New York Times

Inundațiile din Texas: bilanțul a trecut de 80 de morți. Câte persoane sunt în continuare dispărute

Numărul deceselor în Texas, în urma inundațiilor puternice, a crescut la 82. Peste 40 de persoane sunt date dispărute, scrie CNN.

Potrivit celor mai recente informații, în comitatul Kerr au murit 68 de persoane, dintre care 28 sunt copii. În comitatul Travis s-au înregistrat șase decese, în comitatul Burnet — trei, câte două victime în comitatele Kendall și Williamson, iar un deces a fost raportat în comitatul Tom Green.

Autoritățile au anunțat că zece fete și un supraveghetor de la tabăra Camp Mystic sunt în continuare dați dispăruți.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că administrația sa colaborează strâns cu autoritățile statului. La ordinul său, în Texas a fost trimisă secretara pentru Securitate Internă a SUA, Kristi Noem.

***

Amintim că în partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. „Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA. Conform informațiilor din presă, au dispărut inclusiv copii dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Pe 5 iulie se raportau cel puțin 24 de decese și peste 20 de copii dispăruți. Ulterior, s-a anunțat că bilanțul a crescut la 51 de morți, dintre care 15 erau copii. Totodată, salvatorii căutau 27 de fete date dispărute.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: