Андрей Мардарь / NewsMaker

Maia Sandu, despre legea privind „neutralitatea permanentă”: Opoziția e lipsită de inițiative

Președinta țării a comentat proiectul de lege elaborat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) cu privire la „consolidarea mecanismelor de asigurare a neutralității permanente a țării”. Într-un interviu publicat pe 1 aprilie de Radio Europa Liberă, șefa statului a calificat inițiativa drept „inutilă” și a îndemnat opoziția să propună proiecte utile.

Cred că e total inutil. Și cred că opoziția e lipsită de inițiative, de asta vine cu acest proiect de lege. Pentru că, în momentul în care principiul neutralității este scris în Constituție, nu e clar de ce să mai aprobi niște legi. Altfel, opoziția întotdeauna are întotdeauna spațiu ca să demonstreze că poate face lucruri pentru cetățeni prin inițiative utile, nu ca acest proiect de lege. Dacă fac asta sau nu, trebuie să judece cetățenii”, a argumentat Maia Sandu.

În același timp, șefa statului a menționat că R. Moldova este o țară vulnerabilă, nefiind sub nicio „umbrelă de securitate”.

Suntem o țară vulnerabilă și din punct de vedere al securității și al economiei. Acest pas făcut de noi într-un moment dramatic – cererea de aderare la UE este un strigăt că vrem să rămânem parte a lumii libere și vrem să ne putem bucura de pace și să ne amintim că UE este în primul rând un proiect de pace”, a explicat președinta țării.

Amintim că, pe 29 martie, BCS a înregistrat proiectul de lege privind consolidarea mecanismelor de asigurare a neutralității permanente a țării. Inițiativa prevede că statul își asumă să nu participe în războaie decât în cazul în care este nevoit să se apere, dar și refuzul de a găzdui pe teritoriul țării baze miliare străine, laboratoare, centre de cercetare, etc. Autorii mai consideră că noua lege va impulsiona procesul de reglementare a diferendului transnistrean și la reunificarea celor două maluri ale Nistrului. Totuși, în ceea ce privește retragerea trupelor ruse din Transnistria, comuniștii și socialiștii consideră că acest lucru va fi posibil după adoptarea legii și reunificarea țării.

NM a discutat cu trei experți, care au remarcat că inițiativa nu este actuală, mai ales că nu vizează regiunea transnistreană. Singurii care și-au anunțat public susținerea față de propunerea socialiștilor și comuniștilor a fost deocamdat partidul extraparlamentar „Congresul Civic”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: