Maia Sandu, din nou în Găgăuzia: oamenii lui Șor au întâmpinat-o cu protest, universitatea din Comrat – cu drapelul UE arborat pe clădire
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu, din nou în Găgăuzia: oamenii lui Șor au întâmpinat-o cu protest, universitatea din Comrat – cu drapelul UE arborat pe clădire

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi, 10 aprilie, într-o nouă vizită, de această dată neanunțată oficial, în Găgăuzia. Șefa statului s-a întâlnit cu aleșii locali din autonomie, dar și cu studenții. În timp ce oamenii oligarhului fugar Ilan Șor au întâmpinat-o pe președinta Sandu cu protest, conducerea universității din Comrat – cu drapelul UE arborat pe clădire.  

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere astăzi, 10 aprilie, cu primarii şi consilierii orașelor Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești şi reprezentanți din Adunarea Populară a Găgăuziei. Ulterior, șefa statului s-a întâlnit cu conducerea universității din Comrat, iar în aceste momente – cu studenții acesteia.

„Nu există nicio divergență când se lucrează pentru același obiectiv: bunăstarea găgăuzilor și realizarea a cât mai multe proiecte de dezvoltare locală, unitatea și pacea în toată Moldova”, a scris consilierul șefei statului, Adrian Băluțel.

Băluțel precizează că, în următoarea perioadă, președinta Maia Sandu va invita primarii din UTAG la o întâlnire de lucru.

Cum a fost întâmpinată șefa statului, la Comrat

Vizita președintei în autonomia găgăuză a fost marcată, și de această dată, de un protest al simpatizanților oligarhului fugar Ilan Șor. La protest a fost surprins, inclusiv, adjunctul Evgheniei Guțul, Ilia Uzun. Manifestanții au scandat lozinci antiguvernamentale și i-au cerut șefei statului „să plece din Găgăuzia”. La un moment dat, un grup de protestatari au încercat să intre în clădirea universității, în care șefa statului avea întrevedere cu aleșii locali din autonomie, dar a fost împiedicați de polițiști, care au format un cordon.

Un grup de oameni, care au organizat un contra-protest, au pus la difuzor, la un moment dat, o secvență dintr-un interviu acordat de șefa statului recent presei din Găgăuzia, în care spune: „noi nu suntem Rusia, unde oamenii sunt băgați după gratii pentru că au protestat împotriva președintelui”.

Între timp, conducerea universității de la Comrat au arborat de la geamurile clădirii trei drapele – cel al UTA Găgăuzia, al Republicii Moldova și al Uniunii Europene. Gestul a fost criticat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a susținut-o pe bașcana Evghenia Guțul în campania electorală. De menționat în acest context că atât Guțul, cât și Șor, au declarat public că sunt împotriva aderării țării la UE și pro-consolidării relațiilor cu Federația Rusă.

„Se comportă ca niște ocupanți”, a scris Guțul pe rețelele de socializare, acuzând-o pe șefa statului că a vizitat autonomia „pe furiș” și că s-a întâlnit doar cu „oamenii care au ales-o”.

„Astăzi, în Găgăuzia, asistăm în timp real cum Maia Sandu își trădează țara: oamenii sunt îmbrânciți de forțele de ordine, nu pot adresa întrebări autorităților, iar în același timp, pe clădire arborează un drapel străin. Aceasta este o rușine”, a scris, la rândul său, Ilan Șor, care se află, ca și Guțul, la Moscova.

***

Amintim că președinta Maia Sandu a vizitat Găgăuzia ultima oară, oficial, pe data de 29 martie. Atunci, șefa statului a fost așteptată în autonomie cu protest, de simpatizanții oligarhului fugar Ilan Șor. Zeci de oameni, cu pancarte în mâini, s-au aliniat de-a lungul unui traseu din regiunea autonomă, în apropiere de evenimentul la care urmează să participe președinta țării. „Maia, afară din Găgăuzia” sau „Luați mâinile de pe Găgăuzia”. La miting au participat, potrivit presei locale, inclusiv consilierul bașcanei Evghenia Guțul, Mihail Vlah, precum și deputatul local Ilia Uzun.

Președinta Maia Sandu a comentat atunci pentru presă acțiunea de protest, menționând că mulțimea a fost scoasă în stradă „contra bani”, pentru a reprezenta agenda unor grupări criminale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: