Maia Sandu: În următoarele săptămâni, în Parlament, va avea loc evaluarea conducerii CNA
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu: În următoarele săptămâni, în Parlament, va avea loc evaluarea conducerii CNA

Activitatea conducerii Centrului Național Anticorupție (CNA) ar urma să fie evaluată, în următoarele săptămâni, de către deputați. Informația a fost confirmată de către președinta țării Maia Sandu, în cadrul ediției din 4 noiembrie a emisiunii „Moldova în Direct” de la postul național de televiziune.

„Înțeleg că va fi evaluare săptămâna viitoare”, a menționat președinta țării.

La întrebarea moderatoarei despre acțiunile care urmează a fi evaluate de deputați, șefa statului a răspuns: „În următoarele săptămâni, înțeleg că, în Parlament, va avea loc evaluarea conducerii CNA și se va decide dacă e satisfăcătoare sau nu activitatea conducerii”.

Totodată, Maia Sandu a criticat activitatea CNA din anii precedenți.

„CNA n-a făcut nimic atunci când grupări mafiote au capturat statul. CNA nu a făcut nimic atunci când dezinformarea și manipularea a acaparat toate instituțiile, CNA nu face nimic pentru ca să investigheze și să elucideze finanțarea ilegală a unor instituții media. Este foarte mult de lucru pentru CNA și sperăm, într-o zi, să se apuce de lucru”, a declarat președinta țării.

***

Proiectul de hotărâre privind inițierea controlului parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție (CNA) a fost adoptat de Parlament, în ședința din 9 septembrie. Documentul prevede evaluarea activității CNA în domeniul prevenirii și combaterii corupției, a actelor conexe corupției și a faptelor de comportament corupțional.

Pe 13 august, Parlamentul a constatat lipsa de „acțiuni măsurabile și progrese” în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar și a apreciat drept nesatisfăcătoare activitatea conducerii Procuraturii Generale (PG) și a Centrului Național Anticorupție (CNA) în acest sens.

Iar pe 24 august, majoritatea parlamentară a aprobat Proiectul privind modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție. Documentul prevede că directorul CNA va fi numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Mandatul directorului Centrului Național Anticorupție va fi de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat. Concomitent, proiectul prevede abrogarea prevederilor de selectare a candidaților prin concurs, organizat de Comisia juridică, numiri și imunități. Conducerea CNA a criticat inițiativa.

În prezent, directorul CNA este Ruslan Flocea. El a fost numit în funcție în iulie 2019. Acesta a fost ales, pe o perioadă de cinci ani, în urma unui concurs organizat de Parlament și confirmat în funcție, prin decret prezidențial, de Igor Dodon.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: