Andrei Mardari / NewsMaker

Maia Sandu: „Moldova observă tot felul de declarații din partea Moscovei care nu sunt de fiecare dată adecvate”

Moldova continuă să observe tot felul de declarații din partea Moscovei, în ultimele luni, care nu sunt de fiecare dată adecvate iar uneori desconsideră suveranitatea țării. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, în cadrul unei intervenții în format video, la Forumul Strategic din oraşul sloven Bled.

„Propaganda a fost o problemă mare pentru R. Moldova pentru o perioadă foarte îndelungată. Sunt oamenii care încă nu înțeleg realitatea, deși acest război schimbă situația”, a spus președinta.

De asemenea, șefa statului a menționat că Moldova are o dependență acută cu privire la energie.

„Cu toții ar trebui să ne învățăm lecțiile în legătură cu energia. R. Moldova și-a învățat cu siguranță lecția și încercăm să lucrăm pentru diversificarea surselor, dar nu este un lucru ușor de făcut rapid. În mod special într-o astfel de piață, cu prețuri atât de mari”, a declarat Sandu.

Proiectele care au demarat vor arăta rezultate abia în câțiva ani, potrivit președintei, dar între timp „este extrem de dificil, lucru care face R. Moldova vulnerabilă”.

Maia Sandu a mai spus că situația energetică este utilizată de „forțele politice pro-ruse pentru a destabiliza țara”.

În luna mai, purtătoarea cu cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a îndemnat autoritățile moldovenești să se abțină de la acțiuni care dăunează relațiilor moldo-ruse. Oficiala s-a referit în mod special la interzicerea posturilor TV rusești în R. Moldova și la sistarea sistarea recepționării tuturor trimiterilor poștale spre Federația Rusă.

În august, Rusia a denunțat „degradarea” presei din Moldova și a făcut apel la autoritățile de la Chișinău să-și revizuiască politica în raport cu drepturile și libertățile populației care locuiește în Republica Moldova.

Tot în august, deputatul Dumei de Stat din Rusia, Anatolii Vasserman, a admis că în cazul victoriei Federației Ruse în războiul din Ucraina, în locul statului ucrainean va fi creat districtul federal Novorosiisk și unitățile teritoriale de Sud-Vest. Oficialul rus a spus că în Novorosiisk va intra „cu siguranță” Tiraspolul și poate și Chișinăul. Ultimul aspect, potrivit deputatului rus, îl vor decide locuitorii Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: