mid.ru

Moscova este îngrijorată pentru libertatea presei din Republica Moldova: „Revizuiți-vă politica”

Rusia denunță „degradarea” presei din Moldova și face apel la autoritățile de la Chișinău să-și revizuiască politica în raport cu drepturile și libertățile populației care locuiește în Republica Moldova. „Revizuiți-vă politica (…) Este o problemă serioasă”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul de Externe al Federației Ruse.

„Continuăm să urmărim îndeaproape starea din Republica Moldova, care este aproape de noi și unde locuiesc un număr mare de compatrioți de-ai noștri. Degradarea libertății presei în acea țară este o problemă serioasă. Autoritățile moldovenești au făcut presiuni asupra resurselor mass-media independente și ale opoziției. Spațiul informațional este curățat de opinii și aprecieri inacceptabile guvernului”, se arată în comunicatul citat.

Ministerul de Externe al Rusiei se arată nemulțumit de amenzile aplicate posturilor rusești retransmise în Republica Moldova și face apel către autoritățile de la Chișinău.

„Apare o întrebare. În ce măsură politica dusă de Chișinău în sfera informațională se corelează cu aderarea sa declarată la „valorile democratice”, inclusiv libertatea de exprimare, mass-media și libertatea de exprimare? Facem apel la autoritățile Republicii Moldova să-și revizuiască politica de restrângere a drepturilor și libertăților fundamentale ale propriilor cetățeni și să ia măsurile necesare pentru a le respecta pe deplin”, se mai menționează în comunicatul citat.

Moscova spune că a luat act, inclusiv, de adresarea Curții Constituționale a Moldovei (CCM) care a solicitat, la patru luni de la interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, opinia Comisiei de la Veneția în raport cu acest subiect. Ministerul de Externe rus se arată sceptic că Curtea de la Veneția va da câștig de cauză socialiștilor, care au contestat legea votată de Parlament la CCM.

„Din păcate, în condițiile actuale, nu se poate conta pe faptul că Comisia de la Veneția, care a manifestat în repetate rânduri o abordare partizană și politizată, va trata în mod responsabil și imparțial examinarea cererii Curții Constituționale a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul citat.

Amintim că din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care sfidează lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Скриншот

Criptomonedele ar putea fi legalizate complet până în 2026. Deputat PAS: „Vor fi accesibile ca în UE”

Până în 2026, în Republica Moldova se intenționează legalizarea completă a criptomonedelor și elaborarea unui cadru juridic clar pentru utilizarea acestora. Anunțul a fost făcut de deputatul partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Dorian Istratii, în cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”.

Potrivit deputatului, modificările vor fi adoptate în baza regulamentului european MiCA (Markets in Crypto-Assets), care a intrat în vigoare în Uniunea Europeană în decembrie 2024.

„În 2026 trebuie să soluționăm această problemă și să legalizăm acest activ, pentru că oamenii oricum îl cumpără”, a declarat Istratii.

În prezent, operațiunile cu criptomonede în Moldova sunt complicate: pentru achiziționarea activelor digitale este necesară deschiderea unui cont bancar special, monitorizat.

„Acest lucru complică procesul și nu toate băncile au fost inițial pregătite să deschidă astfel de conturi. Există riscuri: off-shore-uri pentru cumpărarea voturilor la alegeri, finanțarea terorismului și alte scheme ilegale. Toate acestea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. De aceea, băncile se confruntă cu dificultăți reale în acest context”, a explicat deputatul.

Istratii a precizat că noua lege va simplifica regulile pentru utilizarea criptomonedelor, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile bancare. Autoritățile lucrează la modificări împreună cu Serviciul de combatere a spălării banilor, Banca Națională și Serviciul de Informații și Securitate.

„La nivel global, tehnologia blockchain este încă subestimată. Cred că are un viitor, dar doar atunci când va fi reglementată clar”, a adăugat deputatul.

Potrivit lui Istratii, odată cu intrarea în vigoare a legii, operațiunile cu criptomonede în Moldova vor deveni „mai accesibile și mai transparente – ca în Uniunea Europeană și România”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: