Moscova este îngrijorată pentru libertatea presei din Republica Moldova: „Revizuiți-vă politica”
Full Article 3 minutes read

Moscova este îngrijorată pentru libertatea presei din Republica Moldova: „Revizuiți-vă politica”

Rusia denunță „degradarea” presei din Moldova și face apel la autoritățile de la Chișinău să-și revizuiască politica în raport cu drepturile și libertățile populației care locuiește în Republica Moldova. „Revizuiți-vă politica (…) Este o problemă serioasă”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul de Externe al Federației Ruse.

„Continuăm să urmărim îndeaproape starea din Republica Moldova, care este aproape de noi și unde locuiesc un număr mare de compatrioți de-ai noștri. Degradarea libertății presei în acea țară este o problemă serioasă. Autoritățile moldovenești au făcut presiuni asupra resurselor mass-media independente și ale opoziției. Spațiul informațional este curățat de opinii și aprecieri inacceptabile guvernului”, se arată în comunicatul citat.

Ministerul de Externe al Rusiei se arată nemulțumit de amenzile aplicate posturilor rusești retransmise în Republica Moldova și face apel către autoritățile de la Chișinău.

„Apare o întrebare. În ce măsură politica dusă de Chișinău în sfera informațională se corelează cu aderarea sa declarată la „valorile democratice”, inclusiv libertatea de exprimare, mass-media și libertatea de exprimare? Facem apel la autoritățile Republicii Moldova să-și revizuiască politica de restrângere a drepturilor și libertăților fundamentale ale propriilor cetățeni și să ia măsurile necesare pentru a le respecta pe deplin”, se mai menționează în comunicatul citat.

Moscova spune că a luat act, inclusiv, de adresarea Curții Constituționale a Moldovei (CCM) care a solicitat, la patru luni de la interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, opinia Comisiei de la Veneția în raport cu acest subiect. Ministerul de Externe rus se arată sceptic că Curtea de la Veneția va da câștig de cauză socialiștilor, care au contestat legea votată de Parlament la CCM.

„Din păcate, în condițiile actuale, nu se poate conta pe faptul că Comisia de la Veneția, care a manifestat în repetate rânduri o abordare partizană și politizată, va trata în mod responsabil și imparțial examinarea cererii Curții Constituționale a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul citat.

Amintim că din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care sfidează lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: