Maia Sandu: „Noi nu cheltuim banii poporului pentru armament”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu: „Noi nu cheltuim banii poporului pentru armament”

Republica Moldova nu cumpără armament, iar autoritățile nu vor cheltui banii publici în acest scop. Asigurarea vine din partea președintei țării, Maia Sandu. Subiectul a fost adus în discuție în cadrul unei întâlniri dintre șefa statului și locuitorii din satul Pârlița, raionul Fălești, care s-au arătat indignați că țara noastră ar urma să procure armament. Imagini video de la întâlnire au fost publicate de presa regională.

Faptul că țara noastră ar urma să procure armament a stârnit discuții aprinse între șefa statului și locuitorii din satul Pârlița. Aceștia s-au arătat indignați și au cerut socoteală șefei statului. În replică, Maia Sandu a acuzat adunarea că ar distribui minciuni răspândite de socialiști și a dat asigurări că Moldova nu își propune să procure armament.

„Distribuiți o minciună a socialiștilor despre faptul că noi cumpărăm armament. Nu am spus asta niciodată. Au spus-o socialiștii. Vreau să clarificăm lucrurile aici. Noi nu cumpărăm armament și nu cheltuim banii poporului pentru armament”, a declarat șefa statului.

***

Amintim că secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, a declarat, într-un interviu acordat pentru NM, că Republica Moldova va primi arme de calibru mic pentru reînarmarea trupelor de menținere a păcii. Mija nu a exclus că, pe viitor, în țara noastră ar putea ajunge și artilerie grea, informează NM.

Anterior, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că Republica Moldova ar putea accepta livrarea de armament NATO. El a precizat că Ministerul Apărării urmează să facă o evaluare a necesităților pentru armată, poliția de frontieră, etc. Întrebat dacă livrarea de arme NATO în Republica Moldova nu contravine statutului de neutralitate, Igor Grosu a răspuns: „Atâta timp cât facem acest lucru într-un cadru civilizat, transparent, democratic, nu văd nicio problemă”.

Mai târziu, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a declarat că Occidentul vrea să aprovizioneze Moldova cu arme pentru a provoca un „război” între cele două maluri ale Nistrului.

Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție ca urmare a declarațiilor liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene. Reprezentanții Chișinăului au spus că afirmațiile lui Vadim Krasnoselski sunt „neîntemeiate” și nu au un „caracter probator”.

Între timp, Federația Rusă i-a solicitat Republicii Moldova să adopte o abordare echilibrată în a primi asistență militară din partea Occidentului, „deoarece aceasta nu contribuie la întărirea securității republicii”.

De menționat că, de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au declarat, în repetate rânduri, despre necesitatea dotării Armatei Naționale. „Dacă Rusia încearcă să vină peste noi, ce facem, trimitem armata cu sapa?”, s-a întrebat Maia Sandu la Moldova 1, după ce a declarat că sistemul de apărare al Republicii Moldova este foarte slab.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 30 iunie o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: