noi.md

Maia Sandu, prezentă la ședința PAS în care s-a decis excluderea Olesei Stamate? Explicația Președinției

Deputata Olesea Stamate a declarat că președinta Maia Sandu a participat la „ședința de urgență” a fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în urma căreia s-a anunțat excluderea sa din partid. Întrebată de ce președinta, fiind apolitică, participă la astfel de ședințe, Stamate a răspuns: „Eu propun să o întrebați pe dumneaei”. Pentru NewsMaker, purtătorul de cuvânt al instituției prezidențiale Igor Zaharov a spus că „majoritatea parlamentară a venit să consulte cu Președinția efectele legii amnistiei și posibile soluții pentru remedierea acestora”, iar „în acest sens, partidul de guvernare a emis un comunicat de presă care reflectă poziția sa oficială și deciziile aprobate de partid”.

La podcastul „Mai întreb o dată”, difuzat pe 16 aprilie, Stamate a declarat că, pe 4 aprilie, înainte ca PAS să-i anunțe excluderea din partid, a avut loc „o ședință de urgență” a fracțiunii, la care a participat și președinta țării.

„La acea ședință de vineri a fost toată fracțiunea prezentă, bine – plus, minus. (…) În cadrul fracțiunii, evident, că sunt și membri ai biroului politic național. (…) Subiectul ședinței nu a fost anunțat din timp. Am fost anunțați că este o ședință de urgență. (…) După discuții, am fost rugată să ies din sală ca să poată discuta fără mine, în lipsa mea. Și eu am așteptat în afara sălii, să fiu potențial invitată, să mi se comunice decizia. Când am văzut că ușa se deschide și persoanele, colegii mei, coboară spre lift. În câteva minute a apărut comunicatul”, a comunicat Stamate.

Întrebată dacă președinta Maia Sandu a fost prezentă la acea ședință de urgență, Stamate a răspuns afirmativ. Totodată, a precizat că șefa statului nu participă la toate ședințele partidului. Întrebată de ce președinta, fiind apolitică, participă la aceste ședințe, Stamate a răspuns: „Eu propun să o întrebați pe dumneaei”.

În continuare, Stamate a spus că președinta s-a expus „într-o oarecare măsură” la acea ședință. Potrivit Olesei Stamate, poziția Maiei Sandu a fost, „în principiu, cea care a fost preluată ulterior, mai mult sau mai puțin, în comunicatul partidului”.

Solicitat de NewsMaker pentru un comentariu, purtătorul de cuvânt al instituției prezidențiale Igor Zaharov a spus că „majoritatea parlamentară a venit să consulte cu Președinția efectele legii amnistiei și posibile soluții pentru remedierea acestora”: „În acest sens, partidul de guvernare a emis un comunicat de presă care reflectă poziția sa oficială și deciziile aprobate de partid”.

Maia Sandu se află la cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. În decembrie 2020, înainte de a fi investită în primul mandat, reprezentanții PAS anunțau că Maia Sandu a renunțat la calitatea de membră a partidului și la funcția de președintă a formațiunii. „Conform legislației în vigoare, Președintele țării nu poate fi membru de partid”, anunțau atunci reprezentanții PAS. Cu toate acestea, șefa statului a participat la cel puțin două întruniri ale Consiliului Politic Național al PAS. Detalii AICI și AICI.

***

Amintim, pe 4 aprilie, PAS și liderul acestuia Igor Grosu au anunțat că Stamate a fost exclusă din partid. Totodată, i-au cerut să-și depună mandatul de deputat. Conform PAS, Stamate „a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea unor deținuți”. Amintim că, deputații au adoptat proiectul de lege privind amnistia, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova, în decembrie 2021. Ulterior, potrivit PAS, Stamate a introdus cele trei amendamente, care ar fi permis, eliberarea deținuților condamnați pe viață – informație pe care deputata o neagă. 

Olesea Stamate a declarat că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. 

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea parlamentară PAS și a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Președinția explică de ce 5 persoane au rămas fără cetățenie: s-au înrolat în armata rusă din regiunea transnistreană

Președinția a venit cu explicații în cazul celor cinci persoane care au rămas fără cetățenia Republicii Moldova, după ce președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens. Potrivit instituției prezidențiale, măsura a fost luată în urma unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care a constatat că persoanele vizate s-au înrolat voluntar într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană.

„Procedura de retragere a cetățeniei pentru cele cinci persoane a fost inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP), în urma unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Potrivit verificărilor efectuate de SIS, aceștia s-au înrolat voluntar în forțele armate ale unui stat străin, mai exact într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, a declarat consilierul prezidențial, Igor Zaharov, pentru NewsMaker.

Amintim că cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie, după ce președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens pe 17 iulie. Decizia poate fi, totuși, contestată în instanță, conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: