Președinta Republicii Moldova Maiei Sandu a respins acuzațiile lansate de fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, care susținea că aceasta i-ar fi cerut liste cu procurori „integri care ar trebui să promoveze Vetting-ul”. Șefa statului a menționat că, de fapt, discuția se referea la prioritizarea evaluării procurorilor anticorupție, astfel încât să nu fie blocate dosarele de importanță națională. Sandu a adăugat că Dragalin „nu a reușit să curețe instituția”.
„Resping categoric această acuzație, discuția care a avut loc este despre posibilitatea prioritizării evaluării procurorilor de la Procuratura Anticorupție. Atunci când vorbeam despre vetting, fosta șefă a PA a exprimat îngrijorarea că prin vetting va fi blocată activitatea PA și activitatea procurorilor care se ocupă de dosare de importanță națională. Recomandarea noastră a fost ca să discute cu comisia, astfel încât acești procurori să poată fi evaluați mai repede și să poată, după evaluare, să continue să lucreze pe aceste dosare. Niciodată nu a fost o discuție despre rezultatele acestor evaluări“, a declarat Maia Sandu pentru presă.
Ea a precizat că aceeași procedură a fost aplicată și în cazul Curții Supreme de Justiție.
„Și apropo, exact același lucru s-a întâmplat în cazul evaluării membrilor la Curtea Supremă de Justiție. Deoarece și acolo exista riscul să se blocheze activitatea instituției. Și atunci s-au prioritizat candidații la CSJ. Exact același lucru s-a propus pentru PA. Singurul meu mesaj a fost și rămâne lupta împotriva corupției. Vrem să vedem rezultate”, a spus Maia Sandu.
În ceea ce privește fosta șefă a PA, președinta a declarat că aceasta nu a reușit să curețe Procuratura Anticorupție și că s-a opus procesului de evaluare externă.
„Din păcate, fosta șefă a PA nu a reușit să curețe instituția. Am văzut cum din PA au ieșit exponenți ai grupării criminale Șor. Și-au afișat preferințele și conexiunile și cu siguranță că nu este singurul caz de legătură a membrilor PA cu grupările criminale. Din păcate, (Dragalin) nu a susținut nici procesul de evaluare externă, care ar fi putut curăța Procuratura Anticorupție mai repede”, a subliniat șefa statului.
***
Pe 8 aprilie, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, avocata Cristina Ciubotaru a prezentat o scrisoare adresată clientei sale, judecătoarei Mariana Ursachi. Scrisoarea, datată 5 aprilie, a fost semnată de fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Astfel, ex-șefa Procuraturii Anticorupție menționa că informațiile prezentate de ea în scrisoare ar putea fi utile în apărarea carierei de judecător a Marianei Ursachi.
În scrisoare, Dragalin susținea că președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu „procurori integri” și care din punctul său de vedere ar trebui să treacă Vetting-ul. De asemenea, Dragalin menționa că a primit mesaje pe aplicația Signal de la unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, pe care le-a interpretat ca pe o încurajare de a porni un dosar penal cu privire la pretinse decizii ilegale luate de judecătorii CSJ.
Președinția a calificat afirmațiile Veronicăi Dragalin ca fiind „false”. Iar Ion Guzun a declarat că discuția sa cu Dragalin a fost „scoasă din context”.