Șefa statului a declarat pentru sursa citată că autoritățile vor lucra și în continuare pe dimensiunea politicii externe și pe îndeplinirea celor nouă condiționalități. Oricât de mari ar fi impedimentele pe care le creează unele grupări corupte din sistem, Republica Moldova are sprijinul Uniunii Europene și este determinată să meargă înainte, a subliniat șefa statului.
„Voi avea mai multe vizite. Sunt, în special, în țările unde vrem să ne asigurăm că vom avea vot pozitiv pentru inițierea negocierilor. O să lucrăm foarte mult pe partea politicii externe și, evident, Guvernul pe politica internă ca să îndeplinească condițiile UE. Să avem și susținerea politică, și evaluarea tehnică excelentă astfel încât să putem avea această decizie de inițiere a negocierilor cât de curând posibil. Sigur că avem probleme în sistemul justiției, dar UE vede efortul autentic al autorităților. Nu cred că vom avea probleme substanțiale la acest subiect”, a declarat Maia Sandu, potrivit sursei citate.
***
În martie 2022, președintele Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Mai devreme, și Georgia, după Ucraina, a expediat o cerere similară către Uniunea Europeană.
Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie 2022. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.
Moldova a îndeplinit, timp de un an, trei din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Declarația a fost făcută în iunie 2023 de comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi. Oficialul european a declarat că țara noastră a obținut progrese importante în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, dar rămâne restantă pe domeniul justiției.
Tot în iunie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu declara că Olanda, Danemarca, Suedia, Austria sunt printre statele care „pun foarte multe întrebări”, iar Republica Moldova mai are de muncă în a le convinge că este gata să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Întrebările statelor sunt predominant legate de corupție și domeniul justiției. Oficialul a spus că el nu le-ar numi „state reticente, pentru că și cetățenii noștri pun exact aceleași întrebări”.
Autoritățile de la Chișinău au declarat, anterior, că îndeplinirea condițiilor de pre-aderare sunt principalul scop al Republicii Moldova în acest an, așa încât, la sfârșitul anului, Moldova să poată trece la următoarea etapă – deschiderea negocierilor de aderare.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!