Mamele din Orhei continuă să primească între 7 și 10 mii de lei datorită unei inițiative a Partidului ȘOR

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de Partidul ȘOR.

Datorită acestui proiect, dar și a altor programe sociale realizate de echipa lui Ilan Șor pentru tinerele familii, natalitatea în municipiu a crescut cu 50%.

Administrația publică locală Orhei, alături de Asociația Obștească „Pentru Orhei” au transmis îndemnizațiile suplimentare pentru cei 54 de nou-născuți într-o atmosferă de sărbătoare. Primarul municipiul Orhei, Pavel Verejanu, dar și deputatul Partidului Politic ȘOR, vicepreședintele formațiunii, Marina Tauber, i-au felicitat pe tinerii părinți.

Tinerele familii le-au mulțumit autorităților locale, dar și inițiatorilor programului „Capitalul matern” pentru sprijinul acordat, dar și pentru întreaga susținere de care beneficiază din partea administrației municipiului și raionului Orhei.

Potrivit datelor oferite de administrația publică locală, circa 2500 de familii din Orhei au beneficiat de alocația pentru nou născuți, în valoare de 7.000 de lei pentru primul copil și de 10.000 pentru următorii. Îndemnizația instituită  la inițiativa Partidului ȘOR, în scopul protecţiei sociale a familiilor cu copii și stimulării creșterii natalității în oraș, reprezintă o alocație suplimentară la cea oferită de stat.

Programul „Capitalul matern”, realizat împreună cu asociaţia obștească „Pentru Orhei”, și-a atins scopul, astfel încât, rata natalității la Orhei a crescut cu 50% în ultimii ani. Este de menționat că în această localitate, tot la inițiativa fostului primar, sunt realizate și alte proiecte pentru tinerele familii, în special cu venituri mici. Printre acestea sunt locuințele sociale, dar și magazinele și farmaciile sociale, ultimele două fiind implementate și în alte regiuni ale țării, la multiplele solicitări ale cetățenilor.

Amintim că alocația orașului Orhei pentru nou-născuți  se acordă familiilor  din Orhei care întrunesc următoarele condiții: familiile/părinții care au viza de reședință și au locuit nu mai puțin de 12 luni până la nașterea copilului în municipiul Orhei, cu condiția că nou-născutul a fost înregistrat la OSC, iar alocația a fost solicitată în termen de maxim 6 luni de la nașterea copilului. Cererile de solicitare a indemnizației pot fi depuse la Primăria municipiului Orhei, Biroul de informare, pe numele viceprimarului pentru probleme sociale.

Programul, care are drept scop sprijinirea tinerelor familii și, respectiv, creșterea natalității, este o premieră pentru Republica Moldova, dar face parte dintr-o strategie mai amplă dezvoltată de autoritățile locale de la Orhei pentru modernizarea localității și îmbunătățirii condițiilor de trai. Pentru copii, la Orhei sunt modernizate capital grădinițele, fiind implementat și un sistem nou de alimentație de tip catering, astfel încât bucatele sunt preparate în condiții de restaurant și corespund celor mai înalte standarde în domeniu.

Partidul Politic ȘOR vrea sa implementeze aceste proiecte extrem de utile pentru cetățeni în toată țara, dar deocamdată inițiativele sale nu sunt susținute de majoritatea parlamentară.

Sursa: orhei.md

Publicitate politică. Responsabilitatea pentru veridicitatea informației prezentate în text o poartă agentul de publicitate. Articolul este comercial și nu reflectă poziția redacției NewsMaker.md.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Marina Tauber Oficial

Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Tauber. Deputata nu se mai află în Moldova de 6 luni

Procurorii anticorupție cer 13 ani de închisoare pentru deputata Marina Tauber, acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. Aceștia solicită, totodată, anunțarea în căutare a parlamentarei, care a părăsit Republica Moldova acum aproximativ șase luni și nu a mai revenit.

Procurorul de caz, Ghenadie Epure, a declarat pentru Moldova 1 că acuzarea a cerut, inclusiv, ca Marinei Tauber să-i fie interzis dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, precum și confiscarea a peste 200 de milioane de lei. Cererile a fost formulate în ședința de judecată din 11 iulie, în cadrul pledoariilor finale.

Marina Tauber este acuzată de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și de acceptarea banilor din partea unui grup criminal organizat. Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei. În februarie, Parlamentul a decis să suspende plata salariilor și a indemnizațiilor, motivând absențele nemotivate ale parlamentarei de la activitatea legislativă.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Marina Tauber publică frecvent imagini în care apare alături de fugarul condamnat, Ilan Șor, la Moscova. Ultimul eveniment la care au apărut public împreună a avut loc pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie”.

Menționăm că numele Marinei Tauber apare pe mai multe liste internaționale de sancțiuni, inclusiv cea a Regatului Unit. De asemenea, Uniunea Europeană a prelungit recent sancțiunile aplicate unui grup de 16 persoane acuzate de tentative de destabilizare a Republicii Moldova – printre care se regăsesc atât Marina Tauber, cât și Ilan Șor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
IGSU

O echipă de pompieri moldoveni pleacă în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor

La începutul săptămânii viitoare, o echipă de pompieri din Republica Moldova va pleca în Grecia pentru a oferi sprijin autorităților elene în stingerea incendiilor forestiere. Informația a fost comunicată pe 11 iulie de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Reprezentanții IGSU au precizat că pompierii vor pleca pe 14 iulie. În aceeași zi, la ora 07:20, va avea loc o ceremonie de detașare a echipei, formată din pompieri specializați în combaterea terestră a incendiilor forestiere.

Inspectoratul a menționat că echipa din Republica Moldova va participa la o misiune de pre-poziționare, oferind sprijin autorităților elene în stingerea incendiilor forestiere.

Și în 2024, pompierii moldoveni au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia. În iulie, anul trecut, fulgere puternice au declanșat două incendii pe insula Thassos, la doar o zi după ce pompierii reușiseră să aducă sub control alte incendii de vegetație izbucnite pe două insule grecești. Alături de echipe din România, Bulgaria, Polonia și Italia, pompierii moldoveni au ajuns în 2024 în orașul Nea Makri.

În seara zilei de 9 iulie 2025, un incendiu puternic a izbucnit în apropiere de portul de pe insula Thassos. Focul a pornit în nordul insulei, într-o zonă împădurită de deasupra plajei Glikadi, situată chiar vizavi de Keramoti — locul de unde turiștii iau feribotul pentru a ajunge pe insulă, relatează Hotnews. Presa elenă scria, în dimineața zilei de 10 iulie, că flăcările încă ardeau pe un teren accidentat și greu accesibil din Glikadi, iar un alt incendiu era activ în sud-est, spre populara stațiune de pe litoral Pachis și satul Rachoni.

(VIDEO) Dodon și Vlah țintesc puterea/ Nesterovschi a fugit în Rusia?/ Morari și Tarlev, alături de Ceban?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Carp: deputații fugari Nesterovschi și Lozovan au părăsit Moldova
— Comisia Europeană, despre interdicția Schengen aplicată lui Ceban
— Sunau în numele băncii și furau banii de pe conturi
— Viitorii deputați, îndemnați să mențină cursul european al țării
— Repetă vizita: Dodon, Vlah și Tarlev, din nou în Rusia
— Final de mandat: deputații evită să-și dea note, preferă verdictul cetățenilor
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

The Moscow Times

Olanda: un rus, condamnat pentru transmiterea tehnologiilor de producție a cipurilor către Rusia

Un tribunal din Rotterdam l-a condamnat pe cetățeanul rus Gherman Aksenov, în vârstă de 43 de ani, pentru încălcarea sancțiunilor UE și furtul de informații tehnice, pe care le-a transmis serviciilor de informații ale Federației Ruse. Acesta a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Între 2015 și 2024, cetățeanul rus a lucrat în companii olandeze din industria semiconductoarelor, precum ASML (lider mondial în producția de echipamente pentru fabricarea microcipurilor) și NXP Semiconductors (furnizor de componente semiconductoare). El a oferit Rusiei „asistență tehnică”, transmițând fișiere care conțineau informații despre configurarea liniilor de producție pentru fabricarea microcipurilor, potrivit Bloomberg, care citează decizia instanței: „Astfel de acțiuni pot contribui la consolidarea potențialului militar sau strategic al Rusiei, ceea ce atrage consecințe [negative] pentru Ucraina și afectează indirect securitatea și stabilitatea internațională”.

Totodată, Aksenov a încălcat sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în 2014, ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, sancțiuni care au fost extinse după invazia rusă în Ucraina în 2022. Acestea interzic furnizarea de „asistență tehnică” Rusiei și transmiterea de tehnologii similare care pot fi utilizate în producția de armament, a subliniat instanța.

Aksenov a copiat fișierele de pe serverele ASML și NXP pe un stick USB și pe un hard disk, pe care trebuia să le predea unui ofițer FSB la Moscova, a declarat procurorul în timpul audierilor. Acesta a cerut o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru inculpat, însă instanța a redus sentința cu un an, deoarece nu s-a putut stabili dacă Aksenov a fost plătit pentru acțiunile sale, notează Reuters.

Aksenov nu și-a recunoscut vina, susținând că a păstrat fișierele în scopuri profesionale.

Creditele de la Victoriabank — 100% online, pentru persoane fizice și IMM-uri

Victoriabank lansează o platformă digitală integrată pentru accesarea creditelor, dedicată atât clienților persoane fizice, cât și întreprinderilor mici și mijlocii — Cabinetul de Credit. Această soluție modernă permite obținerea online a mai multor tipuri de finanțare, eliminând drumurile la bancă și birocrația inutilă. Inițiativa face parte din strategia băncii de digitalizare a serviciilor bancare și răspunde cererii tot mai mari pentru produse financiare rapide, accesibile și ușor de utilizat. 

Clienții persoane fizice pot aplica acum, în doar câțiva pași simpli, pentru Credit Express Online sau cardurile de credit STAR Card și STAR Card Platinum. Procesul de completare a cererii este complet digital, iar contractul de credit poate fi semnat direct în Cabinetul de Credite sau la cea mai apropiată sucursală Victoriabank. Totul se desfășoară în condiții de maximă siguranță și cu pachet minim de documente. 

Pentru segmentul de business, în Cabinetul de Credit, Victoriabank oferă credite pentru capital circulant, investiții, linii de credit, overdrafturi sau garanții bancare. Întregul proces este gândit pentru eficiență maximă: utilizatorii își creează un cont securizat, completează cererea, încarcă documentele necesare și primesc rapid un răspuns din partea băncii. Semnătura digitală finalizează procesul, iar fondurile ajung direct în contul companiei. 

Platforma reduce semnificativ timpul de obținere a unui împrumut și oferă o experiență intuitivă, ghidată pas cu pas, în care transparența și securitatea datelor sunt prioritare. 

„Pentru clienții noștri, rapiditatea, simplitatea și accesul online la servicii bancare au devenit esențiale. Cu ajutorul acestei platforme digitale, le oferim o soluție completă prin care pot obține un credit rapid, fără drumuri la bancă și fără dosare voluminoase. Este un pas firesc către o bancă mai bine adaptată ritmului vieții moderne”, a declarat Oleg Romanciuc, Director Direcția Vânzări Online, Victoriabank. 

Prin lansarea Cabinetului de Credit, Victoriabank își consolidează poziția printre instituțiile financiare care oferă o experiență bancară modernă, adaptată nevoilor reale ale clienților. Accesul la finanțare devine astfel mai simplu și mai rapid ca niciodată — un avantaj esențial pentru cei care vor să ia decizii în cunoștință de cauză și în timp util. 

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: